srijeda, 22. rujna 2010.

Miješana salata















Potrebno je:
1 kg kornišona
1/2kg zelenih paprika
1/2kg crvrnih paprika
1kg luka
1kg paradajza zelenog
1/2kg mrkve
1kg mahuna
30dag soli
1/2l vinskog sirćeta


Priprema:
Povrće operemo i izrežete,a možete i izrendati.
Mahune prjie toga napola skuhateu slanoj vodi,pa ih onda izrežete.
Povrće odvojite u posebne zdjele,posolite i ostavite da tako stoji dva sata.
Zatim povrće slažete u suhe tegle(red,pardajza,red paprika,red mrkve itd.)sve dok ne napunite do pod vrha tegle.
Tako napunjene tegle ostavite da ostoje dok povrće ne pusti sok,a zatim po povrću prelijete pet kašika vinskog sirćeta(u svaku teglu po pet kašika).
Povrće mora biti pokriveno tekućinom.
U ovo možete dodati i tri kašika ulja u svaku teglu.
Tegle zatvorite sa celofanom i ostavite na hladnom mjestu.
Prvih nekoliko dana je potrebno redovno gledati,i ako povrće nije do vrha prekrveno sirćetom,potrebno je dodati još 3-5 kašika sirćeta.


Ovo možete još pripremiti i tako da sve povrće prokuha pet minuta u razblaženom vinskom sirćetu.
Tgle napunite povrćem,prelijete ih sirćetom i dodate tri kašike ulja.

Ajvar











Potrebno je:
20 paprika roga
2 patlidžana
1dl ulja
malo soli
može i malo fafarona ako volite ljuto

Priprema:
Paprike i patlidžane prvo operete,osušite i ispečete u rerni ili na roštilju.
Izvadite ih u posudu i prekrijete je krpom i ostavite neko vreme,jer će se tako lakše ogulit.
Kada ostojite patlidžane ogulite,takođe i paprike ali one se očise i od sjemenki.
Zatim ih sameljete u mašini za meso i stavite ih u šerpu u kojoj ste prije toga zagrijali ulje.
Smjesu posolite i kuvate je uz neprestano mješanje dok se sok iz paprika i patlidžana neukuva.
Ajvar je gotov onda kada kašikom povučete po dnu šerpe i ostane trag.
Smjesa se sipa vrela u zagrijane tegle i zatvore se sa dva celofana i poklopcem.
U smjesu tokom kuvanja možete dodati i fafarone koje ste isto samljeli ako volite malo ljuće.
Kada se ajvar služi može mu se dodati i sitno isjeckani bijeli luk,biber i malo vinskog sirćeta.

ponedjeljak, 20. rujna 2010.

Liker od kore narandže














Potrebno je:
1 litra rakije(komovice)
85dag šećera
1/2 kore od narandži

Priprema:
Narandže dobro operete,osušite i ogulite im koru.
Zatim koru narežete na sitnije komadiće.
Rakiju pomješate sa šećerom i mješate dok se šećer neistopi,zatim im dodate koru od narendže.
To ostavite da stoji dva mjeseca,ali povremeno protresete teglu.
Nakon toga liker procjedite i sipate ga flaše.

Slatko od ananasa














Potrebno je:
1 kg očišćenog ananasa
1kg šećera u prahu
8l vode

Priprema:
Ananas narežete na sitne kockice.
Napravite sirup od šećera i vode i u njega stavite ananas.
Ostavite da to stoji dvanest sati i prcjedite sirup.
Sirup stavite  da prokuha i sa njim ponovo prelijete ananas.
To sve staviti da prokuhava nekoliko puta,ali treba paziti da slatko nebi zagorilo,zato ga treba češće promješati.
Potrebno je i stalno skidati pjenu koja se pojavljuje na površini.
Slatko je gotovo kada je sirup skroz čvrst i staklasto proziran,a voće treba biti jednako raspoređeno.
Slatko stavljate u tegle,prekrije te ih gazom i tek sutredan ih zatvorite sa poklopcima.
Trba voditi računa da se svako slatko stavlja u manje tegle,tako da bi se mogao odma potrošiti jer se otvoren često kvari.

Zamrzavanje povrća 2


Karfiol










Od karfiola odvojite listove,rastavite ga na manje dijelove,a zatim ga blanširate tri minute.
Ostavite ga da se malo ohladi i pakujete ga u vrećice.
Rok trajanja:12 mjeseci
Ovako pripremljen karfiol nije potrebno odmrzavati može se odma kuhati.


Grašak






Grašak ogulite i izvadite mu bobice.
Zatim bobice blanširate jednu minutu i pakujete ih u vrećice za zamrzivač.
Rok trajanja:12-18mjeseci
Grašak nije potrebno odmrzavati ni kad ga hoćete skuhati,a ni kada ga hoćete dinstati.




Kelj














Svaki list kelja posebno pregledati i ostaviti one koji su čvrsti i koji su zdravi.
Blanširate ga dvije minute i pakujete ga u vrećice.
Rok trajanja:12 mjeseci
Odmrzavanje kelja nije potrebno može se koristiti zamrznut.


Keleraba












Kelerabi odsječete listove ogulite ih i mladje odvojite ako ih želite ostaviti za punjenje.
Ako ih želite kuhati onda kelerabu narendate.
One koje ste ostavili cijele blanširate tri minute,a narendane dvije.
Rok trajanja:12 mjeseci.
Nije potrebno odmrzavati samo ih stavite u prokuvalu vodu ili na vrelo ulje.

subota, 18. rujna 2010.

Kiseli krastavci














Potrebno je:
4kg kornošona
1,3l alkoholnog sirćeta
7dl vode
200g šećera
100g soli
kesica bibera u zrnu
mirođija

Priprema:
Krastavce izabrati da budu sto sitniji i da budu čvrsti.
Posebno obratiti pažnju da krastavci nebi bili nigdje oštećeni.
Zatim krastavce oprati i odretati im vrh petiljke.
Krastavce osušiti i slagati ih uspravno u tegle,da budu što gušće poslagani.
Između krastavaca staviti po zrno bibera i grančicu mirođije.
Sirće,vodu.šećer i so prokuhati i dok je još vruće preliti po krastavcima.
Tegle sutredan zatvoriti tako da prvo bude celofan a preko njega poklopac.

srijeda, 15. rujna 2010.

Feferoni u sirćetu















Potrebno je:
1kg većih crveni feferona
1 litru sirćeta
so
1/4l vode

Priprema:
Feferone očistite,razrežete ih na pola po dužini i odstranite unutrašnje ljiute žilice i narežite ih.
Žilice koje ste narezali kuvajte pet minuta u mješavini od 3/4 sirćeta i 1/4 vode.
Feferone ocjedite,stavite ih tegle.
Mješavini od sirćeta i vode dodate još 1/4 svježeg ocata,pa ponovo prokuhate i prelijete sa feferonama.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP