ponedjeljak, 25. listopada 2010.

Supa od povrća



Potrebno je:
4 mrkve
2 manje kelerabe
2 krompira
3 lista kupusa(može kelj umjesto kupusa)
6 mahuna graška
3 kašike ulja
pola glavice luka
malo bibera
1 1/4 vode ili kupovne bistre supe
so

Priprema:
Povrće operete,čistite i izrežete ga na kocke(može i na rezance),sve osim graška.
Zatim na ulju propržite sitno isjeckani luk i dodate mu prvo mrkvu i kelerabu, a zatim ostalo i ostavite da se polako pirja uz stalno dodavanje vode.
Kada voće postane mekano zalije se bistrom supom ili vodom i ostavi da se još kuha.
Pred sami kraj supu posolite i pobiberite po želji.

petak, 22. listopada 2010.

Hurmašice sa kokosom



Potrebno je:
450g brašna
120g kokos
2 jaja
150g šećera
1/2 praška za pecivi
1/4 margarina
Za sirup:
3/4kgšećera
6dcl vode

Priprema:
Margarin,jaja i šećer se pjenasto umute,zatim im se doda brašno,kokos i prašak za pecivo.
Sve se dobro pmješa i dobro se zamjesi smjesa.
Zatim od smjese se prave male loptice koje se pritisnu na rende i oblikuju se i onda se slažu u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju.
Hurmašice se peku u zagrijanoj rerni pola sata.
Napravi se sirup od šećera i vode i kada se hurmašice ohlade preliju se vrelim sirupm.

Kranjska kobasica



Potrebno je:
7kg svinjskog mesa (bez žlipica i kože)
2kg slanine
25dkg soli
5g mljevenog bibera
2 glavice bijelog luka
10g šalitre
1/2l bijelog vina ili vode


Priprema:
Meso mora biti od stariji svinja koje su stare najmanje deset mjeseci,i koristi se meso od buta,plećke ili vrata.
 Polovicu mesa i slanine izrežete na sitne kocke,a ostalu polovicu sameljete.
Samljeveno i isjeckano meso posolite,pobiberite i pospete ga šaliterom ,doda mu se vino ili voda u kojoj se najprije kvasijo ižgnječeni bijeli luk.
To se sve dobro izgnječi i mješa se jedan sat.
Zatim ovom smjesom punite dobro oprana tanka svinjska crijeva.
Kada punite morate paziti da se crijeva pune ravnomjerno i da nebude izmedju smjese praznina.
Napunjena crijeva uvrnete prema zeljenoj veličini kobasice.
Zatim kobasice ostaviti na promaji dva dana da se osuše,pa ih tek onda staviti u pušnicu da se suše na dimu 5-8 dana.
Dok se kobasice suše treba ih povremeno okeretati da bi se ravnomjerno osušile.

Kuhana majoneza



Potrebno je:
1 jaje
2 žumanjka
1dl ulja
1/4l čiste supe
sok od 1/2 limuna
1/2 kašičice senfa
malo bibera
so

Priprema:
Jaje i dava žumanjka umutite sa uljem,čistom govedjom supom i sa sokom od limuna.
Tome dodate biber i so i dobro pomješate da se smjes sjedini.
Kada se smjesa dobro sjedini stavi se posuda sa smjesom u šerpu u koj ključa voda i zatim se smjesa mješa na pari dok se ne zgusne(nesmije zakuhati).
Zgusnutu majonezu skinete sa peći i nastavite je mješati dok se neohladi.
Kako bi majoneza bila ukusnija na kraju se doda malo senfa i ovako pripremljena majoneza se služi uz hladna mesa i ribu.

nedjelja, 17. listopada 2010.

Voćni sok



Potrebno je:
3 kg jabuka
2 kg krušaka
2kg mrkve
4 limuntosa
2kg šećera
voda(do  24l )

Priprema:
Voće operete,ogulite,jabuke i kruške očistite od košpica i isječete.
Svako voće posebno skuhati,a zatim ga izmiksatizajedno sa vodom u kojoj se kuhalo.
Sve sjediniti dodati do 24l vode(zavisno od gustoće smjese),zatim mu dodati šećer i limuntos i staviti ponovo da se kuha.
Kada prokuha ostaviti još četrdesetpet minuta da kuha.
Sok sipati u flaše,dobro zatvoriti i flaše staviti u deku i ostaviti tako tri dana.

Sarma




Potrebno je:
1kg kiselog kupusa
400g mljevenog mesa(pola goveđeg,pola sivinjećeg)
1 glavica luka
1 kašika brašna
4 kašike ulja
5 kašika riže
200g suhe slanine ili suhog mesa(može i bez )
malo crevene paprike
so
biber
1 jaje

Priprema:
Kupus operet,a ako je puno kiseo ili je slan stavite ga prvo malo u hladnu vodu da ostoji,i odvojite mu listove.
Deblje žile na listovima osječete,ali pazite da se list neošteti.
Na ulju poropržite sitno isjeckan luk i riž,pa im dodate meso.
Kada se to ohladi doda se jaje,so biberi sve se dobro izmješa.
Na svaki list kupusa stavite jednu kašiku ove smjese i list zavijete,a krajevi sa strana se utisnu.
Ostatak kupusa isječete na rezance i pokrijete dno šerpe.,a na njih slažete sarmu,a između sarmi stavljate slaninu ili suvo meso.
Prelijete je vrelom slanom vodom,stavite poklopac  i kuhate je jedan sat na laganoj vatri.
Kada kupus bude mekan napravite zaprškuod crvene paprike i paradajza.
To prelijete vodom i ostavite da prokuha pa sa tim zapržite sarmu i ostavite da kuha još malo.


Sarmu možete napraviti iod slatkog kupusa,lišća od grožđa,ali prvo listove morate obariti,a dalji postupak je isti kao i kod pripreme sarme od kiselog kupusa.
Kada pravite ovako sramu puno je ukusnija ako se prije služenja prelije pavlakom ili kiselim mlijekom.

subota, 16. listopada 2010.

Šarena muska




Potrebno je:
500g krompira
1 veći patlidžan
2 manje tikvice
3 paradajza
maslinovo ulje
so
vegeta
bosiok

Priprema:
Povrće dobro operete,krompir ogulite i sve povrće isječete na kolutove.
Zatim povrće posolite i pospete vegetom i malo ga propržite sa obadve strane(najbolje je u gril tavi ili roštilju).
Povrće poslažete u podmazanu tepsiju naizmjenično npr. prvo krompir,zatim patlidžan ,pa tikvice i na kraju paradajz(koji god redosled bio paradajz treba doći zadnji).
Prelijete maslinovim uljem,pospete isjeckanim bosiokom i pečete u zagrijanoj rerni 20 minuta na 200°C.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP