ponedjeljak, 1. studenoga 2010.

Pogača sa praškom za pecivo



Potrebno je:
1kg brašna
so
1 kašičica praška za pecivo
malo mlijeka
1/4l vode
4 kašike ulja

Priprema:
Brašno prosijete,pomješate ga sa praškom za pecivo i soli i dobro izmješate i u to dodate ulje,mlijeko i vodu i zamjesite tijesto.
Tijesto mješate sve dok ne postane glatko i tijesto za pogaču mora da bude tvrđe od tijesta za hljeb.
Zatim tijesto stavite u podmazanu tepsiju,oblikujete pogaču i izbodete je na nekoliko mijesta viljuškom i stavite je u rernu da se peče jedan sat.
Prije pečenja pogaču možete premazati žumanjcetom.

petak, 29. listopada 2010.

Biskvit



Potrebno je:
160g brašna
4 jaja
180g šećera
kora i sok od jednog limuna

Priprema:
Odvojiti žumanjca od bjelanaca i žumanjca pjenasto umutiti sa šećerom.
Žumanjcima postepeno dodavati brašno uz stalno mješanje,zatim dodati i koru i sok od jednog limuna.
Bjelanca umutiti u snjeg i na karaju ih dodati u smjesu od žumanjaka.
smjesu dobro izmješati i staviti u tepsiju i peći je na umjerenoj temperaturi oko jedne  minute.
Biskvit možete pripremati i sa maslacem,ali se tada uzme ista količina masnoće kao i brašna i doda im se i pola prašaka za pecivo.
Ovako napravljen biskvit možete preliti marmaladom,nekom kremom ili samo zaliti kuhanim šećerom.

Čokoladne kuglice



Potrebno je:
280g šećera
280g oraha(badema ili lješnjaka)
50g šećera
3 kašike kuhane crne kafe
1,1/2 rebro čokolade

Priprema:
280g šećera se skuha sa 5 kašika vode,skloni se sa peći i doda im se mljeveni orasi(ili lješnjaci ili obareni i oguljeni  isjeckani bademi).
Sve dobro pomješati da se masa sjedini i od nje praviti kuglice.
Napraviti glazuru tako sto istopimo čokoladu i doda joj se crna kafa i 50g šećera i sve se to prokuha i u nju uvaljamo kuglice.
Kada su kuglice uvaljane u glazuri onda se uvaljaju u krupno rendanu čokoladu,mljevene orase,sjeckane lješnjake i bademe ili ih jednostavno ukrasite radi dekoracije.
Zatim se kuglice ostave da se malo osuše i posluže se.

četvrtak, 28. listopada 2010.

Ćuftete od goveđeg mesa



Potrebno je:
400g goveđeg mesa
1 crveni luk
1 jaje
4 kašike ulja
1 kašika brašna ili mrvica
malo peršuna
biber
so
1 kriška hljeba
malo mlijeka

Priprema:
Meso i luk prvo sameljete,zatim mu dodate biber,so,sitno isjeckani peršun,jaje i komadiće hljeba koje se prvo natope u mlijeku i malo ulja.
Ovo sve dobro izmješate da se masa sjedini i prave se male loptice veličine oraha.
zati loptice uvaljate u brašno ili mrvice i pržite ih na vrelom ulju.
Kada su gotove izvadite ih,a na ostatku ulja napravite tanku zapršku od 1 kašike paradajza koji zalijete vodom i ostavite da prokuha.
Ćuftete služite prelivene sa ovim umakom sa pire krompirom ili tjesteninom.

Domaći rezanci



Potrebno je:
150g brašna
1 jaje
malo soli

Priprema:
Brašno prosijete na sto,napravite hrpicu i u sredinu stavite jaje,posolite i mjesite dok tijesto ne postane glatko i tvrdo.
Zatim smjesu podjelite u dva dijela i što tanje razvijete i ostavite da se malo osuši.
Kada se osuši  tijesto izrežete u rezance i skuhate ih u supi.
Ova smjesa je dovoljna za dva pripremanja.

srijeda, 27. listopada 2010.

Majoneza od sirovih jaja



Potrebno je:
2 žumanjka
2dl ulja
1/2 kašičice senfa
1/2 limuna
malo bibera
so

Priprema:
Žumanjca umutiti sa sokom od pola limuna,pa zatim dodavati kap po kap ulja uz neprestano mješanje.
Kada se doda sve ulje onda dodate senf,so,biber i sve zajedno još malo mješate.
Ovako napravljenu majonezu služimo uz kuhano povrće,ribu,a može se i samo poslužiti.

Francuska salata


Potrebno je:
1/4kg krompira
1/4kg mrkve
1/4kg graška
1 glavica karfiola
1kisela jabuka
1 kiseli krastavac
2 jaja
2dl ulja
sok od 1 limuna
malo peršina
so

Priprema:
Povrće operete,ogulite,i krompir,mrkvuisječete na kockice zatim sve povrće skuhate.
Jabuku,kiseli krastavac isto isječete na kockice dodate ih kuhanom povrću i dobro izmješate.
Zatim napravite majonezu od dva žumanjka(vidi majoneza od sirovih jaja) i jedan dio majoneze pomješate sa saloatom,a drugi dio se prelije preko salate servirane u zdjeli.
Ukrasite je cvjetovima kuhanog karfiolom,i peršunovim listom.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP