subota, 20. studenoga 2010.

Pohovane banane



Potrebno je:
 4 banane
2 jaja
30 ml ulja
200g prezle
6 kašika smeđeg šećera
60g slatke pavlake
1 kašičica zelenog čaja u prahu
6kašika vrele vode

Priprema:
Banane ogulite,narežete na kolutiće u uvaljate ih u prezlu.
Jaja umutite,pa u njih uvalajte banane i zatim ih ponovo uvaljate u prezle.
Banane pržite na zagrijanom ulju,sve dok nedobiju zlatno-žutu koricu.
Napravite preliv odzelenog čaja tako što će te u posudu pomješati zeleni čaj i šećer,a zatim im dodavati postepeno vrelu vodu i dobro umutiti.
Na kraju prelivu dodate slatko vrhnje i sve dobro izmješati i sa tim preliti banane.

Ovako pripremljene banane možete služiti sa satkom pavlakom,čokoladnom kremom,kremom od meda i ovim prelivom od zelenog čaja.

petak, 19. studenoga 2010.

Napitak od banane


Potrebno je:
4 banane
4 kašike šećera
sok od 2 narandže
malo gazirane vode

Priprema:
Banane ogulite i narežete na kockice,dodate im šećer i sok od narandži.
Ostavite to da ostoji pokriveno pola sata.
Zatim se to izmješa mikserom  i onda se doda hladna gazirana voda i posluži.

Kuglice od mrkve



Potrebno je:
1/2kg mrkve
1/2kg šećera
kora i sok od jednog limuna

Priprema:
Mrkvu operete,očistite i sitno izrendate.
Šećer prokhate sa čašom vode da se odbije gusti sirup i tome onda dodate izrendanu mrkvu.
To sve mješati neprestano pola sata na jakoj vatri.
Na kraju dodate sok i koru od jednog limuna,sve  dobro izmješate i ostavite da se ohladi.
Kada se ohladi,napravite kuglice,uvaljaju se u šeer i ostave se da malo ostoje.
Po želji mžete uvaljati i u kokos.

ponedjeljak, 15. studenoga 2010.

Punjene tikvice

Potrebno je:
4 tikvice
400g mesa
1 glavica luka
3 kašike ulja
1jaje
6 kašika riže
3 paradajza
4 kašike pavlake
so
biber

Potrebno je:
Tikvice operete i izrežete ih.
Kašikom im izdubite sredinu i poslite ih.
Na ulju ispržite isjeckani crveni luk,dodate mu opranu rižu i ostavite da malo propirja.
Tome dodate meso i posolite i pobiberite i dodate jedno jaje i sve dobro izmješate.
Ovom smjesom napunite tikvice i poslažete ih u šerpu.
U međuvremenu skuhate paradajz,propasirate ga zajedno sa vodom u kojoj se kuhao i sa njim prelijete tikvice.
Ostavite ih da se kuhaju na laganoj vatri 3/4 sata.
Kada se skuhaju,zapržite ih tankom zaprškom i ostavite da još malo kuhaju.
Prije služenja tikvice prelijete pavlakom.
<     

utorak, 9. studenoga 2010.

Kokos bajadera



Potrebno je:
300g šećera
100ml vode
300g koksa
200g oraha
250g margarina
200g čokolade

Priprema:
Vodu i šećer prokuhate,zatim im dodate 200g margarin,i kada se margarin istopi,smjesu sklonite sa peći i dodate joj kokos i mljevene orahe.
Ovu smjesu podjelte na dva dijela i u jedan dio dodate 100g istopljene čokolade.
U tepsiju prvo izlijete smjesu bez čokolade,a zatim preko nje prelijete smjesu sa čokoladom
Zatim od ostatka margarina i čokolade napravite glazuru i njom prelijete preko bajadere.

nedjelja, 7. studenoga 2010.

Jednostavne oblande


Potrebno je:
1 pakovanje oblandi
4jaja
200g čokolade
1 margarin
malo kokosa
150g šećera u prahu
malo oraha
malo grožđica

Priprema:
Čokoladu i margarin istopite na pari,dodate im jaja i to sve mješate dok se smjesa nesjedini(dok se jaja ne umješaju sa čokoladom da nebude mjehurića).
Zatim dodate šećer u prahu, malo kokosa,malo orha(mljeveni ili sjeckani)i groždjice.
Sve to dobro promješate i sa tom smjesom filujete oblande.
Kada se nafiluju,oblande se ostave da se ohlade prije služenja.

subota, 6. studenoga 2010.

Kisela cvekla



Potrebno je:
3kg cvekle
300dkg šećera
150dkg soli
0,25l sirćeta(razblaženog)
1 konzervans
0,7dl vode

Priprema:
Cveklu operete,skuhate je i ogulite,zatim je isječete na kolutove ili je izrendate.
Napraviti smjesu od šećera,soli,sirćeta,vode i konzervansa.
Cveklu redati u tegle i zatim je prelijete ovom smjesom i ostavite je nekoliko dana da se ukiseli.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP