nedjelja, 23. siječnja 2011.

Kuglof

Potrebno je:
*500 g brašna
*50 g kvasca
*2,5 dcl mlijeka
*2 jaja
*malo soli
*9 kašika šećera
*kora od 1 limuna
*100 g grožđica
*150 g maslaca (margarina)
* 1 vanili šećer

Priprema:
Odvojite bjelance od žumanjaka, zatim zumanjcima dodate maslac i šećer, i sve dobro izmješate.
Kvasac stavite u toplo mlijeko da malo nadođe, pa ga dodate zajedno sa brašnom i malo soli smjesi od žumanjaka.
Zatim dodajte grožđice i koru od limuna, pa tijesto mješajte sve dok se ne počne odvajati od zdjele.
Na kraju tijestu dodate snjeg od dva bjelanceta,i to sve zajedno još malo mješate.
 Tijesto stavite u pobrašnjen i podmazan kalup za kuglofe i ostavite ga da nadođe.
Stavite ga u zagrijanu rernu i pečete ga oko četrdeset pet minuta.
Pečen kuglof izvadite iz kalupa,pa ga pospete sa šećerom u prahu koji ste pomješali sa vanili šećerom i ostavite ga da se ohladi.

subota, 22. siječnja 2011.

Sutlijaš




Potrebno je:
*1l mlijeka
*200g riže
*4 kašike šećera
*malo limunove kore
*malo soli

Priprema:
Rižu očistite i stavite je  u vodu da prokuha.
Ocjedite je,pa je sipate u vrelo zaslađeno  mlijeko u koje ste prije stavili izrendanu koru limuna,malo soli.
Sve to ostavite da se lagano kuha uz stalno miješanje.
Kada riža postane mekana sutlijaš je gotov,promješate ga i sipate ga u zdjele.
Sutlijaš ukarasite sa cimetom,izrendanom čokoladom,izrendanim orasima....

Dinstana riža

Potrebno je:
*200g riže
*1 glavica luka
*3 kašike ulja
*peršun
*so




Priprema:
Rižu očistite,operete je i posušite u krpi.
Luk ogulite,sitno ga isjeckate i stavite ga da se malo proprži.
Zatim mu dodate rižu,posolite po želji i prelijete sa vrelom vodom(1 šolja riže-2 šolje vode) i ostavite da se dinsta na laganoj vatri ,sve dok voda ne ispari.
Za to vreme rižu ne smijete mješati,već pnekad samo protresete posudu u kojoj se nalazi.

Rižu takođe možete da ostavite da se dinsta i u paradajz sosu,koji ste predhodno razmutili u vodi.
Dinstana rižase služi kao dodatak mesu i salatama.
Prije nego  što poslužite rižu pospete je sa isjeckanim peršunom.

Salata od maslačka



Potrbno je:
mladi listovi maslačka
mladi luk
so
maslinovo ulje
sirće


Priprema:
Listove maslačka operete i isjeckate ih,posolite i ostavite pola sata da ostoje da bi se ubila gorčina.
Mladi luk očistite,sitno ga isjeckate i dodate ga maslačku.
Zatim dodate maslinovo ulje i sirće i sve izmješate.
 Po želji u ovu salatu možete da dodate i malo pavlake.

četvrtak, 20. siječnja 2011.

Riblja pašteta



Potrebno je:
marinirana riba
razne vrste začina

Priprema:
Mariniranu ribu stavite u blender,dodate joj začine po želji,ko voli može i da doda domaćeg kajmaka.
Možete joj dodati i bijelog luka,peršuna,crvrnog luka,sve zavisi od ukusa.
Kada ste joj dodali sve sastijke izmikste je i to je to.
Najbolje je da za početak napravite samo malo da isprobate da li vam se sviđa kombinacija začina koje ste dodali.


Takođe na ovom blogu možete naći i recept  za mariniranu ribu.

Marinada od ribe


Potrebno je:
8kg ribe(sve vrste bijele ribe)
1/2l bijelog vina
ulje
lovorov list
so
po želji možete da stavite i druge začine koji su za ribu

Priprema:
Ribu dobro očistite,osječete im glavu,peraje,rep i ako je riba veća isječete je na manje komade.
Na peć stavite šerpu sa duplim šupljikavim dnom(da riba nebi zagorila) i onda u nju slažete ribu.
Složite jedan red pa na njega stavite lovorovog lista i posolite i ostale začine po volji,pa ponovo stavljate isti postupak ribe sve dok ne utrošite svu ribu.
Zatim uzmete 1/2l dobrog bijelog vina i sipate suncokretovo ulje dok ne bude prst iznad ribe.
Stavite na tihu vatru i ostavite da krčka od 11-12 sati.
Kada je gotovo ostavite je da se ohladi, uzmete kese za zamrzivač i pakujete ih po volji  i zamrznete.
Ovako pripremljena riba može da stoji u zamrzivaču godinu dana.
I što je najvažnije kad je ovako napravite sve kosti se istope tako da je možete davati i djeci.

Proljetna čorba

Potrebno je:
1/2kg mlade koprive
4 mlada maslačka sa korjenom
4 mlada crvena luka
4 mlada bijela luka
150g mesnate dimljene slanine(a može i goveđe suvo meso)
4 kašike bijelog kukruznog brašna
3-4 kašike vinskog sirćeta(ako volite kiselije)
3 veće mrkve
3 korjena peršuna


Priprema:
Slaninu(ili goveđe suho meso) isječete na sitne kockice i stavite u šerpu da se proprži.
Mrkvu, peršun  i korjen maslačka očistite,i isječete ih na tanke kolutove,pa ih dodate u poprženu slaninu(suhovinu) i dinstate uz stalno mješanje sa dodavanjem vode dok korjenje ne omekša.
Bijeli i crveni luk očistite,isjeckate ih,lišće od maslačka operete i takođe ga isjeckate i dodate ih predhodnoj smjesi i nastavite sve zajedno dinstati.
Koprivu prvo poparite,iscjedite je,sitno je isjeckate i dodate ostaloj smjesi.
Sve to još malo dinstate uz doljevanje vode,zatim dodate kukuruzno brašno,nalijete vode koliko želite da vam bude gusta supa,posolite po želji i ako volite da bude malo kiselije dodate vinsko sirće.
Ostavite je da prokuha i možete je poslužiti.

Ovo je jedna od najzdravijih supa,probajte nećete se pokajati.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP