ponedjeljak, 21. veljače 2011.

Krem supa od tikvica


Potrebno je:
400g tikvica
150g krompira
2 kašike maslinovog ulja
70g luka
so
350ml vode
1 kašika bosioka

Priprema:
 Luk i tikvice ogulite,pa luk isjeckajte,a tikvice izrendajte.
Krompir skuvate u ljusci,pa kad je skuvan oljuštite ga.
Ulje zagrijete i na njemu kratko propržite luk,pa mu dodate tikvice,malo vode,posolite po ukusu i dinstate deset minuta dok tikvice ne omekšaju.
Ovu smjesu,zajedno sa krompirom propasirate,dodate im ostatak vode,bosiok i ostavite da proključa.
Krem supu poslužite toplu sa kiselom pavlakom,                                   

Varivo od prase


Potrebno je:
1,5kg prase
4 krompira
3 mrkve
300g ljute kobasice
ulje
so
vegeta

Priprema:
Mrkvu očistite,operete je i izrendate,krompir ogulite i isječete,pa izrendanu mrkvu i jedan isječeni krompir prodinstate  na malo ulja uz dodavanje vode dok se ne raskuva.
Kada je se raskuvalo,dodajete otatak isječenog krompira,isječenu kobasicu i isječenu prasu,koju ste prije toga očistili od vanjski listova i oprali.
Posolite po ukusu,dodate vegete (pazite da vam ne bude preslano),dodate još vode i kuvate dok prasa ne omekša.

petak, 18. veljače 2011.

Čorba sa karfiolom



Potrebno je:
500g karfiola
1 kašika masti
2 kašike brašna
1 kocka za supu
1 jaje
2 kašike kiselog mlijeka
so


Priprema:
Karfiol očistite  od listova,operete ga i kuvate u slanoj vodi dok ne omekša.
Zatim ga ostavite da se malo ohladi i  karfiol podjelite  na cvjetove.
Skuvate litru  bistre supe od kocke za supu.
U šerpi napravite svjetlu zapršku od masti i brašna,pa joj dodate karfiol i prelijete sa gotovom supom.
Ostavite čorbu da provri,pa je kuvate još deset minuta na tihoj vatri i zatim sklonite je sa peći.
U posebnoj posudi umutite jaje sa kiselim mlijekom,i uz stalno mješanje sipate u vrelu čorbu.

Čorba sa piletinom





Potrebno je:
300g piletine
1 crveni luk
1 korjen peršuna
1 list peršuna
2 mrkve
100g brokula
1 celer
100g pavlake
biber
ulje
so

Priprema:
Luk ogulite i sitno ga isjeckate,mrkvu, korjen peršuna i celer očistite i isječete na manje kolutove,a brokulu raskomadate u parčad.
To sve zajedno propržite na ulju,pa povrću dodate komade mesa i još malo propržite,a zatim  dodate vodu.
Ostaviti da se kuva na umjerenoj temperaturi oko pola sata.
Kada je čorba kuvana,posolite i pobiberite je po ukusu.
U čorbu umješate kajmak pred služenje i pospete je isjeckanim peršunom.

utorak, 15. veljače 2011.

Punč


Potrebno je:
2 narandže
2 kašike šećera
estrakt vanilije
1 štapić vanilije
4 zrna karanfilića
200 ml crnog vina
20 ml ruma

Priprema:
Narandže iscjedite,pa soku od narandži dodate šećer,estrakt vanilije cimet i karanfilčiće,pa sve to pomješate i kratko prokuhate.
Zatim ga ostavite kratko da odsoji,pa ga procjedite.
Procjeđenom soku dodate vino i sve zajedno zagrijete skoro do tačke ključanja.
Kada sklonite sa peći i dodate rum,promješate i sipate ih u čaše.

nedjelja, 13. veljače 2011.

Lazanje sa špinatom i sirom



Potrebno je:
1 pakovanje lazanja
300g isjeckanog smrznutog špinata
1 kašika maslinovog ulja
1 manja glavica luka
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice bosioka
2 čena bijelog luka
500g posnog sremskog sira
250g mozzarelle
100g izrendanog parmezana
100g kečapa
1/2 šolje sitno isjeckanog peršuna
1 jaje
so
biber

Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstate sitno isjeckani luk,izgnječeni bijeli luk,špinat,bosiok i origano.
Zatim dodate kečap i kuvate na laganoj vatri  dvadeset minuta.
U dubljoj posudi pomješate sremski sir,komadiće mozzarelle,izrendani parmezan i jaje.
Siru dodate isjeckani peršunov list i posolite i pobiberite po ukusu.
Pet litara vode posolite i ostavite je da prokuha pa joj dodate lazanje.
Lazanje kuvate pet minuta,pa ih procjedite i operete sa hladnom vodom.
Tepsiju podmažete sa uljem pa poslažete jedan red lazanja,na njih stavite jednu trećinu pripremljenog špinata i preko njega stavite jednu trećinu nadjeva od sira.
Taj redosled ponovite još dva puta,tako da vam zadnji sloj bude nadjev od sireva.
Tepsiju prekrijete sa folijom i pečete lazane u zagrijanoj rerni na 175°C 55minuta prekrivene folijom,zatim skinete foliju i pečete još 15 minuta.
Kada su lazanje gotove izvadite ih ostavite ih deset minuta da odstoje i možete je servirati

Šarene pljeskavice



Potrebno je:
500g mljevene svinjetine
1 veza mladog luka
100g suhe slanine
ulje
biber
so

Priprema:
Mljeveno meso posolite i pobiberite po ukusu,i dodate mu sitno isjeckani mladi luk.
Smjesu dobro izmješate da se svi sastojci sjedine,pa od nje oblikujete pljeskavice.
Pljeskavice nauljite i pečete ih sa obadve strane na roštilju.
Kada ispečete pljeskavice prekrijete ih sa isprženom slaninom i poslužite ih uz salatu od paradajza.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP