četvrtak, 29. srpnja 2010.

Zapečena paprika



Potrebno je:
-8 pečenih paprika
-150g suvog vrata
-150g kačkavalja
-4 kisela krastavc
-3 jaja
-2dl pavlake
-1dl mlijeka
-3 kašike ulja
-1/2 kašike bijelog luka u prahu
-vegeta
-so
-biber

Priprema:
Pečene paprike ogulite(prije pečenja im izzvadite sjemenke),ali pazite da vam se neiskidaju.
Vrat,kačkavalj i krastavce sitno isjeckajte,promješajte pa ovom smjesom napunite paprike,pa ih poslažite u nauljenu tepsiju.
Jaja i pavlaku umutite dodate im bijeli luk,vegetu,so ,biber po ukusu,pa to sve zajedno izmješate.
Paprike prelijete ovom smjesom i pečete u zagrijanoj rerni na 200°C dok neporumene paprike.

srijeda, 28. srpnja 2010.

Kulen



Potrebno je:
-4kg svinjetine bez kostiju
-1kg buta od junetine
-100g soli
-80g slatke mljevene paprike
-40g ljute mljevene paprike
-50g bijelog luka
-crijeva za punjenje
-5g bibera
-4dl vode

Priprema:
Juneće meso sitno samljeti,posoliti i ostaviti ga da prenoći.
Sutredan svinsko meso krupno samljeti,pa ga pomješati sa junetinom.
Zatim mesu dodate slatku i ljutu mljevenu papriku,isjeckani bijeli luk i biber(možete dodati i više bibera).
U to sve dodati 4dl vode i sve dobro izmješati dok meso ne upije svu tečnost.
Crijeva napuniti ovom masom,zatim ih ostaviti okačene 10 dana da se ocjede.
Kada se ocjede staviti ih pušnicu i ostaviti da se dime svaki drugi dan,a posle toga ostaviti ih 30 dana na promaji.

Švargla



Potrebno je:
-1 crevo za punjenje
-1 svinjska glava
-1 svinjsko srce
-1 svinjski jezik
-1 svinjski bubreg
-1 kg slanine sa kožom
-5 čenova bijelog luka
-so
-biber

Priprema:
Crevo dobro oprati i ostaviti da stoji u hladnoj vodi.
Staviti svinjsku glavu,srce,jezik,bubreg i slaninu sa kožom u dublji lonac i kuvati dok se meso nepočne odvajati od kostiju.
Kada se skuva procjedite i ostavite da se ohladi,a procjeđenu vodu ostaviti.
Srce,jezik,bubreg i slaninu isjeći na kocke,a meso sa svinjske glave prvo odvojite od kostiju pa i njega isječete na kockice.
Tome dodati isjeckani bijeli luk,so i biber po ukusu,zatim doati 1l vode u kojoj se kuvalo i dobro pomješate.
Ovim filom napunite crijev o dobro ga zavežete.
Zatim je kuvati u prostaloj vodi (u kojoj se kuvalo meso)na umjerenoj temperaturi 90min.
Dok se kuva crijevo probušiti na nekoliko mjesta kako bi izašao višak tečnosti i vazduha.
Kada se skuva potopite je nekoliko puta u hladnu vodu kako bi višak masnoće izašao,a zatim je staviti na dasku,poklopiti je drugom i na nju staviti veći kamen kako bi se švargla iscjedila.

utorak, 27. srpnja 2010.

Pjena od malina



Potrebno je:
-500g malina
-150g šećera u prahu
-1/2 limuna
-6 listova želatina
-3 dl slatke pavlake

Priprema:
Maline propasirate dodate im šećer u prahu,sok od limuna i želatin(koji ste rastopili sa malo vode na pari) i sve dobro izmješate.
Kada se smjesa počne stezati dodati joj umućenu pavlaku.
Tu smjesu prelijete u zdjelice i kada se stegne ukrasite ih malinama i služite ih uz piškote.
Ovako možete napraviti i pjenu od jagoda.

ponedjeljak, 26. srpnja 2010.

Pašteta od graška




Potrebno je:
-2 šolje graška
-1 glavica crvenog luka
-2 kriške hljeba(bez kore)
-1/3 šolje mlijeka
-2 jaja
-1/2 čaše kisele pavlake
-1 kašičica šećera

Za sos potrebno je:
-1 supena kašika putera
-2 režnja slanine(bez kore)
-1/4 čaše bijelog vina
-1/2 šolje paradajz sosa

Priprema:
U proključalu vodu dodati 2 šolje graška i 1isjeckanu glavicu crvenog luka,to pustiti da se kuha 10min i kada je gotovo procjedite i ispasirajte.
Dvije kriške hljeba natopite u 1/3 šolji mlijeka i ostavite da ostoji 5min,zatim dodate grašku.
Tome dodate 2 jaja,1/2 čaše kisele pavlake i 1 kašičicu šećera.
Dobijenu smjesu sipate u okrugle modle koje ste premazali puterom i stavite ih u tepsiju u kojoj je nalivena voda i pecite 20min na umjerenoj temperaturi.

Jednu supenu kašiku putera rastopite u tavi pa mu dodate 2 režnja slanine(koje ste sitno isjeckali) i propržite 1 min.
U to sipate 1/4 čaše bijelog vina i 1/2 šolje paradajz sosa i kuvate dok sos ne postane gust.

Gotovu paštetu poslužite uz ovaj sos.

nedjelja, 25. srpnja 2010.

Topla čokolada



Potreno je:
-8dl mlijeka
-2dl vode
-100g šećera
-200g crne čokolade
-100ml slatke pavlake
-estrakt od vanilije
-kakao

Priprema:
Mlijeko pomješati sa vodom i šećerom i zagrijavati na peći do ključanja uz stalno mješanje.
skinuti ga sa vatre dodati čokoladu i mješati dok se čokolada ne otopi.
Toplu čokoladu sipati u šolje pa je ukrasiti sa slatkom pavlakom koju smo predhodno umutili sa estraktom od vanilije.
Na kraju je posuti kakaom.

Pileća krilaca u sosu od narandže



Potrebno je:
-1 kg pilećih krilca
-sok od 2 narandže
-sok od pola limuna
-3 kašike sosa od soje
-3 kašike kečapa
-2 čena bijelog luka
-so
-biber
-tabasko sos

Priprema:
Sok od dve narandže pomješate sa sokom od pola limuna.
Tome dodate 3 kašike soja sosa,3 kašike kečapa i 2 čena bijelog luka koji ste predhodno izgnječili.
Krilca posolite i pobiberite pa je prespete ovom marinadom i ostavite nekoliko sati da ostoji uz povremeno mješanje.
Izvadite krilca poslažete ih u podmazanu tepsiju i peće te ih u zagrijanoj rerni(ovako pripremljene možete peći i na roštilju).
Povremeno ih okretati da nebi zagorila.
Kada su ispečena pspite i tabasko sosom i poslužite ih uz kuvanu rižu i zelenu salatu.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP