utorak, 24. kolovoza 2010.

Sok od jabuka














Potrebno je:
5kg jabuka
sok od jednog limuna
1kg šećera

Priprema:
Jabuke operete,ogulite i krupno izrendate.
Zatim ih prelijete sokom od limuna i pošećerite,pomjješate i ostavite u frižideru da ostoje dva sata.
Kada ga izvadite iz frižidera jabuke ocjedite u sokovniku.
Sok sipate u flaše,zatvorite ih i stavite u lonac sa vodom i ostavite da se polako kuvaju sat vremena.
Flaše izvadite iz lonca,utoplite ih i ostavite da se ohladi sok.
Sok čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

nedjelja, 22. kolovoza 2010.

Liker od šljiva














Potrebno je:
0,5g smeđeg šećera
300g šljiva
7dl rakije
2 štapića rakije

Priprema:
Šljive operete,očistite od košpica i stavite u dvije flaše sa širokim grlom.
Dodate šećer,rakiju i cimet i ostavite na hladnom i mračnom mjestu dvije sedmice.
Flaše treba povremeno promućkati.
Posle dvije sedmice liker procjedite kroz papirni  filter i ostavite četiri sedmice da ostoji.

subota, 21. kolovoza 2010.

Krofne












Potrebno je:
500g brašna
2 žumanceta
4dl mlijeka(može i 2dl vode,2dl mlijeka)
20g kvasca
malo soli
50 g šećera

Priprema:
Sve ove sastojke sastaviti i zamjesiti tijesto.
Ostaviti tijesto 1 sat da nadođe,razviti ga i vaditi krofne sa modlama.
Krofne ostaviti još jednom da nadođu i zatim ih pržiti na vrućem ulju.
Vaditi ih na papir da upije masnoću i ukrasiti ih po želji(može šećerom u prahu,čokoladnim mrvicama.šarenim mrvicama,rastopljenom čokoladom),a možete ih i puniti sa eurokremom ili marmaladom.
Služiti tople.

Lazanje sa morskim plodovima














Potrbno je:
1 pakovanje lazanja
1 velika kašika margarina
1 crveni luk
250g krem  sira
500g sremskog sira
1 jaje
1 mala kašika lista bosioka
so
biber
3dl krem supe od pečurki
1dl mlijeka
1dl bijelog vina
150g morskih račića(isjeckani na listiće)
500g kuvanih škampi
1/2 šolje parmezana
1/2 šolje chedder sira

Priprema:
Na margarinu izdinstati sitno isjeckani crveni luk da omekša.
Skloniti sa peći doda krem sir,sremski sir,jaje,bosiljak,so i biber po želji i to sve dobro pomješati.
U posebno posudi pomješati krem supu od pečurki,mlijeko,bjelo vino,isitnjene morske račiće i škampe.
Staviti u dublju šerpu 5l vode,prokuhati je i u nju ubaciti lazanje i kuvati 5 min.
Zatim lazanje procjediti i isprati hladnom vodom.
Tepsiju premazati uljem i na dno poredati lazanje,i preko toga staviti 1/3 smjese od sira i preko nje 1/3 smjese sa morskim plodovima.
To ponoviti još dva puta,tako da zadnji sloj bude smjesa od morski plodova.
Preko toga posuti chedder sir i izrendani parmezan.
Zagrijati rernu na 175°C i peći 45 minuta.

srijeda, 18. kolovoza 2010.

Musaka od špinata












Potrebno je:
500g krompira
500g špinata
200g fete
1 crveni luk
so
vegeta
prezle
1 čen bijelog lika
150g kačkavalja
2dl jogurta
1dl pavlake
3 jaja

Priprema:
Krompir skuvati zajedno sa ljuskom,kada je skuvan ogulite ga i isječete na kolutove.
Crveni luk sitno isjeckate dodate ga špinatu i zajedno propržite na malo ulja.
Skloniti ih sa peći dodati prezlu i fetu isjeckanu na kockice.
Posoliti i povegetiti po želji.
U podmazanu tepsiju stavljate red kromira,pa red špinata i postupak ponavljati dok vam ne nestane materijala.
Umutita jaja,pavlaku i jogurt i polijete po musaki.
Peći dok neporumeni,onda ga posuti rendanim kačkavaljom i peći još pet minuta.

Bijeli berg










Potrebno je:
300g plazme
1 puding od vanilije
100g margarina
600ml mlijeka + 100ml za natapanje
4 kašike šećera
1 kašika gustina
1 jaje
2 šlaga

Priprema:
Puding sipati u dublju posudu,doddati mu jaje,kašiku gustina i smjesu izmješati sa 100ml mlijeka.
Ostatak mlijeka tj.500ml skuvati i u njega polako dodavati smjesu od pudinga,i to neprestano mješati četiri minute.
Skloniti sa peći i ostaviti da se ohladi.
Kada se smjesa ohladi dodati joj margarin i dobro pomješati da se smjesa sjedini.
Plazmu natapati u mlijeko da malo omekša,pa je slagati na tacnu sledećim redosledom:
I red: četiri plazme u dužinu,četiri u širinu pa na njih staviti smjesu od pudinga
II red:četiri plazme u dužinu,tri u širinu pa puding
III red:četiri u dužinu dvije u širinu,pa puding
IV red:četri u dužinu,jednu u širinu pa nanjeti ostatak pudinga.
Premazati sa šlagom i po želji premazati čokoladnim mrvicama.

subota, 14. kolovoza 2010.

Paradajz čorba












Potrebno je:
2kg zrelog paradajza
2 kašike kečapa
100g maslaca
kašičica maslinovog ulja
1/2 glavice crevenog luka
4 čena bijelog luka
šaka svježeg bosiljka
1/2l mlijeka
225ml slatke pavlake
so
biber
nekoliko stabljika celera

Priprema:
Iz paradajiza izvaditi sjemenke,pa ga sitnoisjeckat i ostaviti da se ocjedi višak tečnosti.
Istopite 50g maslaca,dodate mu maslinovo ulje,zat na tome propržite sitno isjeckani crveni luk i propasirani bijeli luk.
Dodate paradajz,kečap,krupno isječene stabljike celera,isjeckan bosiljak i kuvajte dok trećina tečnosti neispari.
Gotovo dobro propasirate dodate mlijeko i ponovo stavite da provri.
prije serviranja stavite pavlaku,posolite po želji i pobiberite svježe mljevenim biberom.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP