subota, 28. kolovoza 2010.

Kompot od krušaka















Potrebno je:
1kg krušaka
5dl vode
15dag šećera

Priprema:
Kruške ogulite,presječete na pola,izvadite košpice(ako su kruške tvrde treba ih prokuhati).
Zati polovine krušaka poslažete u tegle.
Od vode i šećera napravite sirup i prelijete kruške pa ih još pasterizirate petnest minuta.

Kompot od dunja













Potrebno je:
1kg dunja
5dl vode
25dag šećera

Priprema:
Dunje skuvamo da se omekšaju,zatim ogulite,prepolovite,očistita od košpica odstranite tvrdu sredinu.
Izrežete ih na kriške,ako su još uvjek tvrde ponovo ih prokuhate.
Kriške dunji poslažete u tegli,prelijete ih sirupom od vode i šećera(to prokuhate) i pasterizirate još deset minuta.

četvrtak, 26. kolovoza 2010.

Kompot od marelica











Potrebno je:
1kg marelica
5dl vode
15dag šećera

Priprema:
Marelce operete,osušite,probodete ih na tri četri mjesta i poslažete u teglu.
Napravite sirup od vode i šećera pa prelijete marelice i prokuvate sve zajedno još 12-15 min.

Kompot od breskvi











Potrebno je:
1 kg breskvi
5dl vode
25dag šećera

Priprema:
Breskve bi trebale biti zlatnožute boje,zrele i tvrde.
Ogulite ih očistite od košpica,ali tako da breskve prepolovite,pa ih zatim poslažete u tegle.
Vodu i šećer stavimo na peć da se napravi sirup,pa prelijemo breskve kada sirup proključa i pasterizirate od 25 do 40 minuta.

Borovnice sa vinom














Potrebno je:
1kg borovnica
40dag šećera
1dl bijelog vina
1 čašu vinskog ocata
1 list lovora
1 klinčić
komad kore od limuna

Priprema:
Borovnice,operete,ocjedite i očistite.
U čistu gazu stavite lovorov list,klinčić i koru od jednog limuna,svežete je i stavite među borovnice.
Tome dodate šećer,vino i vinski ocat i stavite borovnice na peć da kuvaju pet minuta.
Gazu izvadite,a borovnice stavite u veliku teglu i poklopite tanjirićem.
Sok koji izađe nekoliko dana zaredom cjedite i prokuhavate pa sa njim ponovo zalijete borovnice.
To ponavljati dok se sok ne zgusne.

utorak, 24. kolovoza 2010.

Sok od jabuka














Potrebno je:
5kg jabuka
sok od jednog limuna
1kg šećera

Priprema:
Jabuke operete,ogulite i krupno izrendate.
Zatim ih prelijete sokom od limuna i pošećerite,pomjješate i ostavite u frižideru da ostoje dva sata.
Kada ga izvadite iz frižidera jabuke ocjedite u sokovniku.
Sok sipate u flaše,zatvorite ih i stavite u lonac sa vodom i ostavite da se polako kuvaju sat vremena.
Flaše izvadite iz lonca,utoplite ih i ostavite da se ohladi sok.
Sok čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

nedjelja, 22. kolovoza 2010.

Liker od šljiva














Potrebno je:
0,5g smeđeg šećera
300g šljiva
7dl rakije
2 štapića rakije

Priprema:
Šljive operete,očistite od košpica i stavite u dvije flaše sa širokim grlom.
Dodate šećer,rakiju i cimet i ostavite na hladnom i mračnom mjestu dvije sedmice.
Flaše treba povremeno promućkati.
Posle dvije sedmice liker procjedite kroz papirni  filter i ostavite četiri sedmice da ostoji.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP