subota, 11. rujna 2010.

Liker od metvice















Potrebno je:
25dag listiva od metvice(mente)
1dl alkohola(od 45°)
1kg šećera
5dl vode

Priprema:
Listove metvice staviti u tegle i preliti ih alkoholom.
Tako ih ostaviti petnaest dana.
Petnesti dan procjedite liker u njega dodate sirup koji ste napravili od šećera i vpde.

petak, 10. rujna 2010.

Pekmez od narandži














Potrebno je:
2 kg sočnih narandži
2kg šećera

Priprema:
Koru narandže(cijele) izbockate i stavite ih u hladnu vodu i ostavite da ostoje četrdesetosam sati.
Zatim ih ocjedite,narandže tanko isječete i kuhate ih tri sata na slaboj vatri.
Pekmez često mješati i nakon sat i po kuhanja dodate mu jednu čašu vode.
Kada prođe još pola sata dodate mu i dva kilograma šećera,sve dobro izmješate i kuvate još jedan sat.
Na početku kuvanja potrebno je skidati pjenu koja se pravi tokom kuhanja.

srijeda, 8. rujna 2010.

Pekmez od šljiva








Potrebno je:
5kg šljiva

Priprema:
Zrele i slatke šljive.operete,izvadite im košpe i kuhate ih bez ikakvih dodataka,da bi dobile gustu i tamnu(skoro crnu)smjesu.
Potrebo je kuhati na umjerenoj vatri uz često mješanje da pekmez ne zagori.
Na ruke stavite rukavice jer pekmez šprica.
Ako se pekmez ne skuha za jedan dan,nastavite ga kuati sledeći dan,jer pekmez je gotov tek onda kada kuhača mogne stojati uspravno u njemu.
Kada se pekmez ohladi stavljate ga u tegle i prekrijete ih celofanom koji prije toga umočite u rum i zatvorite staklenke.

Pekmez od grožđa













Potrebno je:
1kg grožđa(može i bijelo i crno)
(izvagati samo bobice koje su odvojene od grozda)
65dag šećera

Priprema:
Bobice očistite mekanom krpom,a ako su sjemenke velike izvadite ih.
Napravite sirup od šećera i 3,5 kašike vode,kuhate ga na laganoj vatri deset minuta.
Grožđe stavite u posudu i dodate mu sirup i kuhate ga sat vremena,ako je potrebno i više.
Ovo treba neprekidno mješati da se pekmez ne prihvati za dno.

ponedjeljak, 6. rujna 2010.

Pekmez od banana


     






Potrebno je:
        1kg banana
        1 veće(tvrđa jabuka)
        2 limuna
        70dag šećera


Priprema:
Banane ogulite i narežete na krugove.
I jabuku oglite i narežete ih na kriške.
Banane i jabuku stavite u dublju šerpu ali nesmije biti od aluminijuma,zatim im dodate sok od dva limuna i koru koju ste predhodno dobro oprali.
Stavite na peć,dodate šećer i ostavite da se kuha na umjerenoj vatri.
Pekmez je gotov kada smjesa postane tamno zlatne boje.
Ohladite ga i stavljate u tegle.

nedjelja, 5. rujna 2010.

Vitamniski sok














Potrebno je:
2,5kg jabuka
2,5kg krušaka
1,5kg mrkve
1 limuntos
1 konzervans
2 l vode
šećer

Priprema:
Jabuke i kruške operete,ogulite izvadite im središnji dio,pa ih izrendate.
Mrkvu isto operete,ostrugate je pa je izrendate i pomješate u velikoj posudi sa jabukama i kruškama.
Prelijete voće vodom i dodate limuntos i ostavite da tako stoji 12 sati.
Sok procjedite pomješate sa šećerom(na litru soka 800g šećera) i konzervansom i ostavite da stoji još 48 sati,i povremeno ga promješate da bi se šećer rastopio.
Sok sipati u flaše,a može se koristiti i nakon petnest dana.

subota, 4. rujna 2010.

Zamrzavanje povrća














Blitva
Priprema:
Odvojite listove,svaki dobro operete,blanširate ih 2-3 minuta i pakujete ih u vrećice.
Rok trajanja:10-12 mjeseci
Blitvu nije potrebno odmrzavati,može se odma kuvati.











Tikva:
Priprema:
Tikve ogulite,očistite od košpi i izrežete na kockice(možete i izrendati).
Rok trajanja 10-12 mjeseci
Ako se tikva kuva nije potrebno odmrzavati,a za sve ostalo potrebno je sat dva na sobnoj temperaturi.













Celer
Priprema:
Korjen celera ogulite,operete i isječete na komadiće i blanširate četiri minute.
Rok trajanja 10 mjeseci.
Odmrzavanje nije potrebno.









Cvekla
Priprema:
Cveklu prvo operete,zatim je skuhate i ogulite.
Ako je veća narežete je,a ko su manje ostavite cijele.
Pakujete u posude i zamrznete.
Rok trajanja 10 mjeseci
Odmrzavate je tako što je ostavite preko noći u frižideru.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP