ponedjeljak, 13. rujna 2010.

Liker od višanja















Potrebno je:
1,5kg višanja
1l šljivovice
1 kg šećera
1 štapić vanilije
malo cimeta
nekoliko klinčića
malo limunove kore
1l vode

Priprema:
Višnje operete ,slažete ih u teglu,preko svakog reda višanja pospete šećera i dodajete cimet,klinčiće,malo vanilije i limunovu koru.
To sve prelijete rakijom koju ste predhodno pomješali sa vodom.
Ovako pripremljene višnje ostavite šest sedmica na suncu,ponekada ih malo protresete.
Nakon toga ih procjedite i liker sipate u flaše.u flaše.

nedjelja, 12. rujna 2010.

Liker od breskvinih košpi





















Potrebno je:
50 komada košpi
3/4kg šećera
2g cimeta
1g muškatnog oraščića
1l alkohola(95°)
1 limun
3l vode

Priprema:
U teglu od 3kg stavite alkohol i dodate mu sitno isjeckanu jezgru od košpica,cimet i muškatne oraščiće.
Tome dodate koricu limuna koj ste predhodno odstranili bijeli dio.
Teglu zatvorite i ostavite je šest sedmica na hladnom mjestu,ali je svaki dan protresete.
Posle šeste sedmice skuvate sirup od šećera i vode(ostavite ga da kuva 3 minute).
Alkohol procjedite kroz čistu gazu,pa mu dodate ohlađeni sirup.
Nakon toga ga sipate u flaše,ali nesmiju biti do vrha pune.
Flaše zatvorite i ostavite ih još nekoliko dana da bi liker malo odstojao.

subota, 11. rujna 2010.

Liker od metvice















Potrebno je:
25dag listiva od metvice(mente)
1dl alkohola(od 45°)
1kg šećera
5dl vode

Priprema:
Listove metvice staviti u tegle i preliti ih alkoholom.
Tako ih ostaviti petnaest dana.
Petnesti dan procjedite liker u njega dodate sirup koji ste napravili od šećera i vpde.

petak, 10. rujna 2010.

Pekmez od narandži














Potrebno je:
2 kg sočnih narandži
2kg šećera

Priprema:
Koru narandže(cijele) izbockate i stavite ih u hladnu vodu i ostavite da ostoje četrdesetosam sati.
Zatim ih ocjedite,narandže tanko isječete i kuhate ih tri sata na slaboj vatri.
Pekmez često mješati i nakon sat i po kuhanja dodate mu jednu čašu vode.
Kada prođe još pola sata dodate mu i dva kilograma šećera,sve dobro izmješate i kuvate još jedan sat.
Na početku kuvanja potrebno je skidati pjenu koja se pravi tokom kuhanja.

srijeda, 8. rujna 2010.

Pekmez od šljiva








Potrebno je:
5kg šljiva

Priprema:
Zrele i slatke šljive.operete,izvadite im košpe i kuhate ih bez ikakvih dodataka,da bi dobile gustu i tamnu(skoro crnu)smjesu.
Potrebo je kuhati na umjerenoj vatri uz često mješanje da pekmez ne zagori.
Na ruke stavite rukavice jer pekmez šprica.
Ako se pekmez ne skuha za jedan dan,nastavite ga kuati sledeći dan,jer pekmez je gotov tek onda kada kuhača mogne stojati uspravno u njemu.
Kada se pekmez ohladi stavljate ga u tegle i prekrijete ih celofanom koji prije toga umočite u rum i zatvorite staklenke.

Pekmez od grožđa













Potrebno je:
1kg grožđa(može i bijelo i crno)
(izvagati samo bobice koje su odvojene od grozda)
65dag šećera

Priprema:
Bobice očistite mekanom krpom,a ako su sjemenke velike izvadite ih.
Napravite sirup od šećera i 3,5 kašike vode,kuhate ga na laganoj vatri deset minuta.
Grožđe stavite u posudu i dodate mu sirup i kuhate ga sat vremena,ako je potrebno i više.
Ovo treba neprekidno mješati da se pekmez ne prihvati za dno.

ponedjeljak, 6. rujna 2010.

Pekmez od banana


     






Potrebno je:
        1kg banana
        1 veće(tvrđa jabuka)
        2 limuna
        70dag šećera


Priprema:
Banane ogulite i narežete na krugove.
I jabuku oglite i narežete ih na kriške.
Banane i jabuku stavite u dublju šerpu ali nesmije biti od aluminijuma,zatim im dodate sok od dva limuna i koru koju ste predhodno dobro oprali.
Stavite na peć,dodate šećer i ostavite da se kuha na umjerenoj vatri.
Pekmez je gotov kada smjesa postane tamno zlatne boje.
Ohladite ga i stavljate u tegle.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP