četvrtak, 22. srpnja 2010.

Pita od narandži



Kora:
-4 jaja
-250g šećera
-2 vanili šećera
-100ml soka od narandže
-100ml ulja
-300g brašna
-1 prašak za pecivo

Fil:
-600g slatke pavlake
-4 kese učvršćivača za šlag
-1 vanili šećer
-200g kajmaka
-2 kašike šećera
-malo cimeta

Priprema:
Umutit 4 jaja sa 250g šećera i 2 vanili šećera.
U to uz stalno mješanje dodati 100ml ulja i 100ml soka od narandže.
Zatim tome postepeno dodavati 300g brašna koje ste predhodno pomješali sa 1 praškom za pecivo.
Peći u zagrijanoj peći na 200°C 20min.
600g slatke pavlake pjenasto umutiti sa 4 učvršćivača i jednim vanili šećerom.
Toj smjesi polako dodavati 200g kajmaka i sve dobro sjediniti.
To preliti prko pečene kore,posuti cimetom i držati u frižideru prije posluživaanja.

Figaro oblatine



Potrebno je:
-600g šećera
-300g margarina
-200g nasjeckani oraha
-2 jaja
-1 pakovanje oblatina

Priprema:
300g šećera otopite da dobije smećkastu boju.
Nakon toga mu dodate nasjeckane orahe i margarin.
To se sve dobro izmješa,zatim sklonite sa peći i dodate mu umućena jaja,to sve dobro izmješati da se sjedini i ponovo nakratko vratite na peć.
Kada sklonite sa peći dodate preostali 300g šećera,koje smo prije toga istopili.
Oblatine premazati ovom smjesom,i ostaviti ih da odstoje do sutra.
Možete ih preliti otopljenom čokoladom.

srijeda, 21. srpnja 2010.

Čokoladna pjena



Potrebno je:
-1/2l slatke pavlake
-250g čokolade
-50g maslaca
-voće po želji

Priprema:
200g čokolade otopite sa pavlakom.
Ostavite preko noći u frižideru da se ohladi.
Kada se smjesa ohladila mutiti je mikserom da postane pjenasta.
Izlijete je u zdjelice,ostavite je da se stegne,pa je možete izvrnuti na tanjire ili ostaviti u zdjelicama,
Preostalu čokoladu istopite sa maslacem pa je prelijete po čokoladnoj pjeni.
Kada se ohladi ukrasite je voćem.

Čamci sa slaninom



Potrbno je:
-4 veća kompira
-250g rendanog sira(po mogućnosti žuti)
-100 slanine
-1 mala kisela pavlaka
-1 kašika isjeckanog mladog luka
-so
-biber
-ljuta paprika

Priprema:
Krompir neoguljen izbockate na nekoliko mjesta i pečete sat vremena na 200°C.
Kada se ohladi presjeći ga napola i izdubiti mu sredinu.
Ostaviti 1cm krompira.
Od sredine napraviti pire i pomješati ga sa isjeckanom i isprženom slaninom,narendanim sirom i sitno isjeckani mladim lukom.
Sve to po želji posolite,pobiberite i stavite malo ljute paprike i dobro izmješate.
Polovine krompira napuniti ovom smjesom i staviti u rernu na nekoliko minuta da porumeni.
Pavlaku pomješate sa mladim lukom i služite kao umak.

Torta Dinastija




Za smeđu koru potrebno je:
-3 bjelanceta
-150g šećera
-150g sjeckanih oraha
-1 supena kašoka brašna
-1/2 praška za pecivo

Umutiti bjelanca u snjeg,dodati šećer,sjeckane orahe,brašno i prašak za pecivo i sve dobro sjediniti.
Ovu koru napraviti dva puta.

Za bijelu koru potrebno je:
-4 bjelanceta
-4 supene kašike brašna
-4 supene kašike šećera
-1/2 praška za pecivo

Umutiti bjelanca u snjeg,dodati brašno,šećer i prašak za pecivo i sve sjediniti.

Za žuti fil potrebno je:
-3 pudinga od vanilije
-4 supene kašike brašna
-1l mlijeka
-1 1/2 margarin
-250g šećera
-10 žumanjaka

Puding izmješati sa brašnom i skuvati ga u mlijeku.
Imutiti margarin sa šećerom i dodati ga ohladjenom puding.
Zatim umutiti žumanjka i dodati ih u fil.

Za crni fil potrebno je:
-Pola smjese žutog fila
-250g čokolade za kuhanje

Istopiti čokoladu i umješati je sa polovinom žutog fila.

IZGLED TORTE:
-smeđa kora
-žuti fil
-crni fil
-bijela kora
-crni fil
-žuti fil
-smeđa kora
-žuti fil
-crni fil

Tortu možete ukrasiti poželji.

utorak, 20. srpnja 2010.

Lazanje



Potrbno je:
-2 kutije lazanja
-40g crvenog luka
-1 čen bijelog luka
-2 mrkve
-1/2 celera(ko ne voli može i bez)
-1 supena kašika ulja
-20gr maslaca
-300g mljevene govedine
-100ml crnog vina
-so
-biber
-vegete
-bešamel sos
-1 kašika brašna
-1 kašika paradajz sosa
-lovorov list
-1/2l vode


Priprema:
Sitno isjeckati crveni luk,bijeli luk mrkvu i celer.
To propržiti na 20g maslaca i 1 kašiki ulja.
U to dodati mljeveno meso i crno vino.
Kada tečnost ispari dodati kašiku brašna,lovorov list,malo soli,bibera i vegete.
Paradajz sos razmutiti sa vodom,prliti ga preko mesa i kuvati dva sata na laganoj vatri.
Npraviti bešamel sos od 50g maslaca,brašna,mlijeka,soli,biber i malo muškatni oraščića.
Jednu po jednu lazanju ubaciti na kratko u proključalu vodu sa malo soli i malo ulja.
Tepsiju premazati maslacem,pslagati red ocjeđeni lazanja ,prliti ih bešamel sosom,staviti polovinu fila,posuti narendanim sirom(parmezan,gauda,edamera)i to ponoviti još jednom.
Na kraju staviti lazanje preliti sosom i posuti sirom.
Peći 15min na 200°C.

Egipatska kraljica-sladoled



Potrebno je:
-250ml mlijeka
-200ml bagremovog meda
-3 jaja
-500ml slatke pavlake
-10kapi arome vanilije

Priprema:
250ml mlijeka i 200ml bagremovog meda stavite na laganu vatru da se med sjedini sa mlijekom.
Umutite 3 jaja pa ih dodajete postepeno mlijeku uz stalno mješanje.
To sve kuvate 10min na laganoj vatri da se sve zgusne(pazite da ne prokuva da se jaja nebi zgrudvala).
Kada se skuva i malo ohladi dodate mu 500ml slatke pavlake i 10 kapi arome vanilije.
To sve zajedno pomalo mješate dok se skroz ne ohladi na sobnoj temperaturi.
Kada se ohladi ostaviti ga pet sati u zamrzivaču.
Kada ga servirate ukrasite ga po želji.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP