srijeda, 4. kolovoza 2010.

Cicvara



Potrebno je:
1/4 kisele pavlake
2 kašike kukuruznog brašna

Priprema:
U kiselu pavlaku dobro umutiti brašno i kuvati uz stalno mješanje dok se odvoji mast na površini.
Ako se pojavi više masti odlijete.
Služi se toplo sa sirom ili kajmakom

utorak, 3. kolovoza 2010.

Šampita



Potrebno je:
6 jaja
1/2kg šećera+ još 5 kašika
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
malo mlijeka
2 šolje vode

Kora:
Umutiti 6 žumanjaka sa 5 kašika šećera.
Žumanjcima dodati 5 kašika brašna,1/2 praška za pecivo i malo mlijeka.
To sve izmješati i staviti u zagrijanu rernu da se peče.

Fil:
1/2kg šećera prokuhati sa 2 šolje vode.
Umutiti 6 bjelanjaka u čvrs snjeg i u njega staviti vruć sirup,pa sve dobro izmješati.

Preko kore posuti fil ukrasiti rendanom ili istopljenom čokoladom

Sok od zove



Potrebno je:
10-15 cvjetova zove na 1l vode
3-4 limuntosa
1kg šećera na 1l vode
2 limuntosa

Priprema:
Cvjetove zove staviti vodu dodati im 3-4 limuntosa,promješati i ostaviti da ostoji 24h.
Kada ostoji procjediti sok i na svaku litru staviti 1kg šećera i 2 limuntosa i mješati sve dok se šećer neistopi.

ponedjeljak, 2. kolovoza 2010.

Koktel od lubenice



Potrbno je:
500g lubenice
1dl bijelog ruma
2 limuna
gazirana voda
kockice leda

Priprema:
Lubenici izvadite sredinu,isječete je na kockice i ispasirate.
Dodate joj rum i sok od limuna i ostavite je u frižideru da hladi sat-sat i po.
Kada se ohladi sipate u čaše,pomješate sa gaziranom vodom i dodate kockice leda.

Voćna salata u soku od narandže



Potrebno je:
sok od 2 narandže
1 jabuka
1 kruška
1 banana
1 breskva
2 kivija
2 kajsije

Priprema:
Voće sitno isječemo,pomješamo ga sa sokom od dvije narandže,dobro izmješamo i ostavimo da se ohladi.
Kada se ohladi sipati je u zdjele za serviranje.

Slani rolat



Potrebno je:
Kora:
6 jaja
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
malo soli

Fil:
1/2kg milerama
50g majoneze
malo šunkarice
2 kašike krastavaca
2 kuvane mrkve

Priprema:
Kora:
Odvojite bjelanca od žumanjaka,pa bjelanca umutite učvrst snjeg.
Zatim im dodavati jedan po jedan žumanjak i dobro sjediniti.
Tome dodati brašno,prašak za pecivo i malo soli,mješatidok se masa ne sjedini.
Peći u zagrijanoj rerni.

Fil:
Šunkaricu,krastavce i mrkvu isjeckate na kockice.
Mileram i majonezu pomješate i tome dodate isjeckane sastojke i promješate.

Sa ovim filom filujete koru ,savijete je u rolat,premažete mileramom i pospete izrendanim sirom.

nedjelja, 1. kolovoza 2010.

Karamel pita



Kora:
-200g margarina
-2 jaja
-150g šećera
-1 dl mlijeka
-1 prašak za pecivo
-500 g brašna

Fil:
-400g šećera
-10 kašika brašna
-1 l mlijeka
-250g margarina
-1 vanili šećer

Glazura:
-100g čokolade
-4 kašike šećera
-4 kašike vode
-50g margarina
-1 kašika ulja
-malo bijele rendane čokolade

Priprema:
Kora:
Umutiti šećer i margarin,tome dodati jaja,mlijeko i na kraju brašno i prašak za pecivo.
od toga umutiti mekše tijesto i ostaviti ga da ostoji 1 sat,a zatim ga pdjeliti na šest dijelova i svaki dijo tanko razviti.
Svaku koru peći na prevrnutoj tepsiji 5 min na 200°C.

Fil:
Brašno razmutiti u pola l hladnog mlijeka tako da nebude grudvica, pa dodati ostatak mlijeka.
Na laganoj vatri polako karamelizovati šećer.
Kada se karamelizuje sklonio ga sa ringle i polako ga dodajemo u mlijeko i to kuvati na laganoj vatri dok se fil ne zgusne.
Kada se ohladi smjesi dodati margarin i vanili šećer.

Glazura:
U šerpu sjediniti čokoladu šećer vodu i margarin i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Kada je gotava skinuti je sa peći i dodati joj ulje da bi bila glatka.

Staviti koru pa je nafilovati filom, tako sve do šeste kore, a na nju če te preliti glazuru.
Ostaviti da se hladi 24h.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP