četvrtak, 5. kolovoza 2010.

Jafa torta



Potrebno je:
Kora:
3 jaja
3 kašike šećera
5 kašika mljevenih orasa
1 kašika brašna
malo praška za pecivo

Bijeli fil:
1l mlijeka
9 kašika gustina
1 margarin
2 kašičice vanili šećera

Crni fil:
300g šećera
150ml vode
150g mlevenih orasa
100 g čokolade
1 margarin

Glazura:
70g margarina
70g šećera
70g čokolade
1 jaje

Priprema:
Kora:
Umutiti snjeg od tri bjelanceta i tri kašike šećera.
Zaim snjegu dodati tri žumanjceta jedno po jedno.
To promješati pa mu dodati pet kašika mljevenih orasa,jednu kašiku brašna i malo praška za pecivo.
Sve dobro promješati da se smjesa sjedini,izliti u dudlju tepsiju i peći u zagrijanoj rerni.
Ispeći ovakve četiri kore.

Bijeli fil:
Mlijeko(od 1l odsuti 1šolju mlijeka) sipati u dublju šerpu da proključa.
U šolju sa mlijekom dodati devet kašika gustina,izmješati i gustin dodati proključalom mlijeku uz ne perkidno mješanje.
Kada se ohladi dodati maragarin i dvije kašičice vanili šećera i dobro mikserom sjediniti.

Crni fil:
Pmješati 300g šećera sa 150ml vode i ostaviti da kuva 5 minuta.
Kada prokuva dodato 150g mljevenih orasa i 100g čokolade.
To se sve mora ohladiti pa mu se doda jedan margarin i dobro izmješa.

Glazura:
Margarin,šećer,čokoladu i 1 jaje dobro izmutiti na pari.

Staviti prvu koru, pa preko nje bijeli fil.
Preko fila stavljati jafa keks koji namakate u mlijeko,pa ponovo preko toga bijeli fil.
Na fil staviti drugu koru,a preko nje čitav crni fil.
Na njega staviti treću koru,zatim bijeli fil,preko fila jafu,a preko nje ponovo bijeli fil i na kraju stavimo četvrtu koru.
Preko nje prespemo glazuru i ukrasimo po želji.

srijeda, 4. kolovoza 2010.

Cicvara



Potrebno je:
1/4 kisele pavlake
2 kašike kukuruznog brašna

Priprema:
U kiselu pavlaku dobro umutiti brašno i kuvati uz stalno mješanje dok se odvoji mast na površini.
Ako se pojavi više masti odlijete.
Služi se toplo sa sirom ili kajmakom

utorak, 3. kolovoza 2010.

Šampita



Potrebno je:
6 jaja
1/2kg šećera+ još 5 kašika
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
malo mlijeka
2 šolje vode

Kora:
Umutiti 6 žumanjaka sa 5 kašika šećera.
Žumanjcima dodati 5 kašika brašna,1/2 praška za pecivo i malo mlijeka.
To sve izmješati i staviti u zagrijanu rernu da se peče.

Fil:
1/2kg šećera prokuhati sa 2 šolje vode.
Umutiti 6 bjelanjaka u čvrs snjeg i u njega staviti vruć sirup,pa sve dobro izmješati.

Preko kore posuti fil ukrasiti rendanom ili istopljenom čokoladom

Sok od zove



Potrebno je:
10-15 cvjetova zove na 1l vode
3-4 limuntosa
1kg šećera na 1l vode
2 limuntosa

Priprema:
Cvjetove zove staviti vodu dodati im 3-4 limuntosa,promješati i ostaviti da ostoji 24h.
Kada ostoji procjediti sok i na svaku litru staviti 1kg šećera i 2 limuntosa i mješati sve dok se šećer neistopi.

ponedjeljak, 2. kolovoza 2010.

Koktel od lubenice



Potrbno je:
500g lubenice
1dl bijelog ruma
2 limuna
gazirana voda
kockice leda

Priprema:
Lubenici izvadite sredinu,isječete je na kockice i ispasirate.
Dodate joj rum i sok od limuna i ostavite je u frižideru da hladi sat-sat i po.
Kada se ohladi sipate u čaše,pomješate sa gaziranom vodom i dodate kockice leda.

Voćna salata u soku od narandže



Potrebno je:
sok od 2 narandže
1 jabuka
1 kruška
1 banana
1 breskva
2 kivija
2 kajsije

Priprema:
Voće sitno isječemo,pomješamo ga sa sokom od dvije narandže,dobro izmješamo i ostavimo da se ohladi.
Kada se ohladi sipati je u zdjele za serviranje.

Slani rolat



Potrebno je:
Kora:
6 jaja
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
malo soli

Fil:
1/2kg milerama
50g majoneze
malo šunkarice
2 kašike krastavaca
2 kuvane mrkve

Priprema:
Kora:
Odvojite bjelanca od žumanjaka,pa bjelanca umutite učvrst snjeg.
Zatim im dodavati jedan po jedan žumanjak i dobro sjediniti.
Tome dodati brašno,prašak za pecivo i malo soli,mješatidok se masa ne sjedini.
Peći u zagrijanoj rerni.

Fil:
Šunkaricu,krastavce i mrkvu isjeckate na kockice.
Mileram i majonezu pomješate i tome dodate isjeckane sastojke i promješate.

Sa ovim filom filujete koru ,savijete je u rolat,premažete mileramom i pospete izrendanim sirom.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP