petak, 8. listopada 2010.

Domaći burek





Potrebno je:
300g brašna
1 kašika +1dl ulja
2dl vode
400g mljevenog mesa
2 glavice luka
biber
so

Priprema:
Brašno prosijete,posolite,dodate mu kašiku ulja i zamjesite tijesto sa mlakom vodom.
Tijesto treba mjesiti dok se ne odvoji od posude i od ruku,a tijesto treba da bude glatko.
Zatim tijesto treba razdvojiti na četiri  dijela i malo ih razviti oklagijom i svaki po vrhu premazati sa uljem i ostaviti da tako stoji pola sata.
Bilo bi dobro da tijesto prekrijete.
Sto prekrijete čistim stoljnjakom i pospete ga sa brašnom.
Komad tijesta stavite na sredinu stola i razvlačite ga sa rukama od sredine pa prema karajevima,ali morate voditi računa da tijesto razvlačite pažljivo da nebi puklo.
Kada razvučete krajeve tijesta odsječete i ostavite ga malo da se osuši.
Potrebno je da tijesto bude što tanje razvijeno,a možete ga razvijati i oklagijom.
Dok se tijesto suši napravite fil.
Na malo ulja propržite sitno isjeckani crveni luk,dodate mu mljeveno meso,biber,so i to sve dobro pomješate.
Kada se tijesto osuši poprskate ga toplim uljem i pospete ga do polovine sa filom,a onda ga avijete pomoču stoljnjaka.
Savijeno tijesto stavite u podmazanu tepsiju i pečete ga  u zagrijanoj rerni 1/2-3/4sata.
Kada je burek gotov poprskate ga sa malo vode i prekrijete ga krpom.

Burek možete praviti i od kupovni kora,tako što kore slažete u podmzanu tepsiju,pospete ih uljem i na njih stavljate fil,pa na fil kore,pa fil i sve tako dok neistošte fil,ali kore moraju biti zadnje.

Burek je najbolje poslužiti još dok je topal sa jogurtom ili kiselim mlijekom.

srijeda, 6. listopada 2010.

Bosnski lonac





Potrebno je:
300g govedine
300g masne ovčetine
2 mrkve
2 korjena peršuna
pola glavice kupusa
3 zelene paprike
8 manjih krompira
3 glavice luka
6 čenova bijelog luka
10 zrna bibera
malo vinskog sirćeta
3 paradajza
malo crvene paprike
so

Priprema:
Meso operete i izrežete na veće komade.
Povrće operete i očistite,a zatim mrkvu i krompir isječete na kolutiće,kupus na komade,paradajz,paprike i krompir na kriške.
Crveni luk izrežete na četvrtinu,a bijeli luk samo ogulite.
Meso i povrće stavite u veliki lonac i prelijete sa hladnom vodom,do polovine lonca.
Tome dodate biber,so,sirće i crvenu papriku i mast (ako meso nije baš masno).
Lonac prekrijete masnim papirom i čvrsto ga svežete.
Papir izbušite na nekoliko mjesta i stavite lonac na laganu vatru i ostavite tri do četri sata da se kuha.

Kašica od krompira(za bebe)





Potrebno je:
krompir
mlijeko
maslac

Priprema:
Kada pripremate kašicu za bebe bilo bi dobro da koristite bijeli krompir,zato što je on mekši i lakše se gnječi,a kad je seznona mladog povrća onda je najbolje da bebi pripremate kasicu od mladog krompira.
Krompir ogulite,isječete na kockice,stavite ih u šerpu sa vodom i kuhate ih na laganoj vatri,pazeći da vam voda ne ispari.
Kad je skuhan krompir procjedite,izgnječite,dodate mu mlijeko i maslac i sve dobro sjedinite.
Ako je dijete alergično na kravlje mlijeko koristite vodu u koj se krompir kuvao da bi se kašica razredila,a možete koristiti i majčino mlijeko.

Krompir možete peći i u ljusci,ali ga prije toga morate dobro oprati.
Kada je pećen kašičicom vadite sredinu i dajete je bebi.

ponedjeljak, 4. listopada 2010.

Paprike punjene mesom












Potrebno je:
10 manjih žutih paprika
400g mljevenog mesa(pola govedine,pola svinjetine)
3 kašike ulja(može i mast)
1 glavica crvenog luka
1 jaje(može i bez)
5 kašika riže
peršun
1 kašika brašna
2 kašike sosa od paradajza(ili 5 paradajiza)
malo bibera
so
4 kašike pavlake

Priprema:
Paprike operete,izdubite,a ako ima neka ljuta operete je prvo vrućom,a zatim hladnom vodom.
Luk sitno isjeckate i propržite ga malo na ulju.
Rižu operet i zatim je dodate luku i malo pirjate.
Na kraju dodate biber,so,meso,isjeckani peršun,jaje i sve dobro promješate.
Ovom smjesom napunite paprike ali ne do vrha jer se riža prilikom kuhanja nabubri.
Paprike poredate u šerpu,tako da otvor bude prema gore,prelijete ih vodom koju ste predhodno pomješali sa paradajz sosom i ostavite ih da kuhaju jedan sat na laganoj vatri.
Na preostalom ulju napravi se zaprška,zalije se sa malo vode,ostavite da prokuha i sa njom zalijete paprike i ostavite ih da se još malo kuhaju.
Paprike su još ukusnije ako im se pri posluživanju preliju sa pavlakom.

Ako koristite svjež paradajz,prvo se prokuha,a zatim propasira i za jedno sa vodom dodaju se paprikama.

srijeda, 29. rujna 2010.

Torta od čokolade














Potrbno je:
100ml ulja 
100ml vode
20 g kakaa
5 jaja
100 g šećera u prahu
150 g šećera
150 g brašna

1 l slatke pavlake
250 g čokolade
50ml ruma



Priprema:
Vodu i ulje stavite u šerpu pa stavite na peć i kad prokuha dodajte kakao i to sve dobro izmješajte da se sjedini i ostavite da se ohladi. 
U dubljoj posudi umutite žumanca sa šećerom u prahu,a u drugoj bjelanca sa šećerom. Zatim spojite masu od bjelanca i žumanca pa dodajte u ohlađenu smjesu sa  kakaom pa na kraju dodajte brašno i dobro sjedinite.
Smjesu izlijte na  podmazanu i brašnom posutom tepsiju i pecite na  175°C ali pazite da se kora ne presuši. 
Ovaj postupak ponoviti još pet puta jer je potrebno šest kora.
Pavlaku stavite na peć da prokuha,zatim u nju stavite isitnjenu čokoladu da se rastopi i  mešajte sve dok se krem ne ujednači, i onda  kremu skloniti sa peći i ostavite je u frižider. 
Kada se krema dobro ohladi onda se kratko penasto izmutiti pre nego što počnete filovati tortu. 
Najbolje je da kore i kremu napraite dan prije filovanja. 
Kremu dobro umutite prije filovanja pazeći da se neprelupa
Stavite prvu koru i i preko nje kalup,pa preko nje stavite kremu i ponavljajte dok se nepotroše krema i kore. 
 Zadnje je mora biti krema.
Tortu ukrasite po želji.

nedjelja, 26. rujna 2010.

DOMAĆI KEČAP











Potrebno je:
3kg paradajza
24dag groždjica
3 čena bijelog luka
3/4l sirće na 1kg paradajza
so
malo šećera
muškatni oraščić
biber
klinčić

Priprema:
Paradajz operete,očistite mu sjemenke i savite ga se kuva dok nepusti sok.
Zatim mu dodate grožđice i isjeckan bijeli luk i kahate dalje dok se smjesa postane gusta.
Tada ga stavite na gazu da se ocjedi.
Smesu stavite ponovo u šerpu i na 1kg paradajza dodate 3/4l sirćete,posolite,stavite malo šećera,naribani muškatni oraščića,istucani biber i ko voli može dodati curryja.
To sve kuhate dok se smjesa zgusne,a onda ga prespete u manje tegle.

četvrtak, 23. rujna 2010.

Zamrzavanje povrća 3

Kukuruz













Mali kukuruz očistite od lišća,a veće narežete.
Blanširate ih šest minuta i spakujete ih u vrećice,pa ih zamrznete.
Rok trajanja 10-12 mjeseci.
Odmrzavate tako što ih preko noći ostavite u frižideru.


Kupus












Kupus narežete na manje dijelove,ali prije toga mu sklonite oštećene listove.
Zatim ga blanširateminut i po i kada se ohladi stavite ga u vrećice.
Ako ga narežete skroz sitno onda je potrebno samo pola minute za blanširanje.
Rok trajanja:10-12 mjeseci
Odmrzavanje nije potrebno odma ga stavljate u prokuvalu vodu.


Luk














Luk očistite,manje glavice ostavite čitave,a veće narežete.
Nije ga potrebno blanširati,ali ga treba staviti u nekoliko vrećica radi mirisa.
Rok trajanja:3 mjeseca(a ako ga blanširate 6 mjeseci)
Luk nije potrebno odmrzavati jer se smrznut može koristiti samo za kuhanje.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP