subota, 9. listopada 2010.

Kiseli kupus



Potrebno je:
50 kg kupusa
1,1/2kg soli
1dunja(ili 1 cvekla)
malo hrena
biber u zrnu

Priprema:
Kupus možete kiseliti izrendani ili čitave glavice, a možete staviti i pola čitave glavice,pola izrendani(to je najbolji način za kiseliti kupus).
Glavice kupusa za kiseljene trebaju biti lijepei tvrde.
Očistite im spoljašnje listove i korjenove i operite.,a za  rendanje prepolovite glavicu odvojite joj korjen i izrendate.
One koje ostaju cijele kada im izvadite korjen napunite ih sa soli da bi ostale tvrde.
Bure je potrebno dobro oprati  sa vrelom vodom i četkom,pa u njega slažete red izrendanog kupusa,red čitavi glavica tako da gdje koren bude okrenuto gore.
Svaki red kupusa pospete izrendanim hrenom i pospete sa nekoliko bibera u zrnu.
Stavite i nekoliko krišaka dunja(cvekle)da bi kupus žutkastu boju(ili crvenu).
Potrebno je svaki red dobro nabiti da kupus pusti svoj sok.
Kada je bure napunjeno do vrha prekrije se listovima kupusa ila sa čistom krpom,koja je predhodno natopljena u slanoj vodi.
Preko toga se stave oprene daske a preko njih težak kamen.
Ako kupus nije pustio dovoljnu količinu soka prelije se sa običnom vodom tako da kupus bude preliven 2-4cm.
Ako kiselite samo čitave glavicepripremite ih kao što je gore opisano,stavite u bure i prelijete sa vodom,zato što čitave glavice nemogu pustiti sok.
Vodu u kojoj se kupus kiseli treba presipati da bi se kupus jednako ukiselio,a rasol zadržao prijatan ukus.
Na početku se presipanje treba vršiti dva puta sedmično,a kasnije jednom.
Prije svakog presipanja krpu,kamen i dasku treba oprati toplom vodom.
Kupus se kiseli od 3-5 sedmica na temperaturi od 12-18°C.
Bilo bi dobro kada se kupus ukiseli da se prenese na hladnije mjesto(4°C) da bi se zaustavilo kiseljenje.

petak, 8. listopada 2010.

Domaći burek





Potrebno je:
300g brašna
1 kašika +1dl ulja
2dl vode
400g mljevenog mesa
2 glavice luka
biber
so

Priprema:
Brašno prosijete,posolite,dodate mu kašiku ulja i zamjesite tijesto sa mlakom vodom.
Tijesto treba mjesiti dok se ne odvoji od posude i od ruku,a tijesto treba da bude glatko.
Zatim tijesto treba razdvojiti na četiri  dijela i malo ih razviti oklagijom i svaki po vrhu premazati sa uljem i ostaviti da tako stoji pola sata.
Bilo bi dobro da tijesto prekrijete.
Sto prekrijete čistim stoljnjakom i pospete ga sa brašnom.
Komad tijesta stavite na sredinu stola i razvlačite ga sa rukama od sredine pa prema karajevima,ali morate voditi računa da tijesto razvlačite pažljivo da nebi puklo.
Kada razvučete krajeve tijesta odsječete i ostavite ga malo da se osuši.
Potrebno je da tijesto bude što tanje razvijeno,a možete ga razvijati i oklagijom.
Dok se tijesto suši napravite fil.
Na malo ulja propržite sitno isjeckani crveni luk,dodate mu mljeveno meso,biber,so i to sve dobro pomješate.
Kada se tijesto osuši poprskate ga toplim uljem i pospete ga do polovine sa filom,a onda ga avijete pomoču stoljnjaka.
Savijeno tijesto stavite u podmazanu tepsiju i pečete ga  u zagrijanoj rerni 1/2-3/4sata.
Kada je burek gotov poprskate ga sa malo vode i prekrijete ga krpom.

Burek možete praviti i od kupovni kora,tako što kore slažete u podmzanu tepsiju,pospete ih uljem i na njih stavljate fil,pa na fil kore,pa fil i sve tako dok neistošte fil,ali kore moraju biti zadnje.

Burek je najbolje poslužiti još dok je topal sa jogurtom ili kiselim mlijekom.

srijeda, 6. listopada 2010.

Bosnski lonac





Potrebno je:
300g govedine
300g masne ovčetine
2 mrkve
2 korjena peršuna
pola glavice kupusa
3 zelene paprike
8 manjih krompira
3 glavice luka
6 čenova bijelog luka
10 zrna bibera
malo vinskog sirćeta
3 paradajza
malo crvene paprike
so

Priprema:
Meso operete i izrežete na veće komade.
Povrće operete i očistite,a zatim mrkvu i krompir isječete na kolutiće,kupus na komade,paradajz,paprike i krompir na kriške.
Crveni luk izrežete na četvrtinu,a bijeli luk samo ogulite.
Meso i povrće stavite u veliki lonac i prelijete sa hladnom vodom,do polovine lonca.
Tome dodate biber,so,sirće i crvenu papriku i mast (ako meso nije baš masno).
Lonac prekrijete masnim papirom i čvrsto ga svežete.
Papir izbušite na nekoliko mjesta i stavite lonac na laganu vatru i ostavite tri do četri sata da se kuha.

Kašica od krompira(za bebe)





Potrebno je:
krompir
mlijeko
maslac

Priprema:
Kada pripremate kašicu za bebe bilo bi dobro da koristite bijeli krompir,zato što je on mekši i lakše se gnječi,a kad je seznona mladog povrća onda je najbolje da bebi pripremate kasicu od mladog krompira.
Krompir ogulite,isječete na kockice,stavite ih u šerpu sa vodom i kuhate ih na laganoj vatri,pazeći da vam voda ne ispari.
Kad je skuhan krompir procjedite,izgnječite,dodate mu mlijeko i maslac i sve dobro sjedinite.
Ako je dijete alergično na kravlje mlijeko koristite vodu u koj se krompir kuvao da bi se kašica razredila,a možete koristiti i majčino mlijeko.

Krompir možete peći i u ljusci,ali ga prije toga morate dobro oprati.
Kada je pećen kašičicom vadite sredinu i dajete je bebi.

ponedjeljak, 4. listopada 2010.

Paprike punjene mesom












Potrebno je:
10 manjih žutih paprika
400g mljevenog mesa(pola govedine,pola svinjetine)
3 kašike ulja(može i mast)
1 glavica crvenog luka
1 jaje(može i bez)
5 kašika riže
peršun
1 kašika brašna
2 kašike sosa od paradajza(ili 5 paradajiza)
malo bibera
so
4 kašike pavlake

Priprema:
Paprike operete,izdubite,a ako ima neka ljuta operete je prvo vrućom,a zatim hladnom vodom.
Luk sitno isjeckate i propržite ga malo na ulju.
Rižu operet i zatim je dodate luku i malo pirjate.
Na kraju dodate biber,so,meso,isjeckani peršun,jaje i sve dobro promješate.
Ovom smjesom napunite paprike ali ne do vrha jer se riža prilikom kuhanja nabubri.
Paprike poredate u šerpu,tako da otvor bude prema gore,prelijete ih vodom koju ste predhodno pomješali sa paradajz sosom i ostavite ih da kuhaju jedan sat na laganoj vatri.
Na preostalom ulju napravi se zaprška,zalije se sa malo vode,ostavite da prokuha i sa njom zalijete paprike i ostavite ih da se još malo kuhaju.
Paprike su još ukusnije ako im se pri posluživanju preliju sa pavlakom.

Ako koristite svjež paradajz,prvo se prokuha,a zatim propasira i za jedno sa vodom dodaju se paprikama.

srijeda, 29. rujna 2010.

Torta od čokolade














Potrbno je:
100ml ulja 
100ml vode
20 g kakaa
5 jaja
100 g šećera u prahu
150 g šećera
150 g brašna

1 l slatke pavlake
250 g čokolade
50ml ruma



Priprema:
Vodu i ulje stavite u šerpu pa stavite na peć i kad prokuha dodajte kakao i to sve dobro izmješajte da se sjedini i ostavite da se ohladi. 
U dubljoj posudi umutite žumanca sa šećerom u prahu,a u drugoj bjelanca sa šećerom. Zatim spojite masu od bjelanca i žumanca pa dodajte u ohlađenu smjesu sa  kakaom pa na kraju dodajte brašno i dobro sjedinite.
Smjesu izlijte na  podmazanu i brašnom posutom tepsiju i pecite na  175°C ali pazite da se kora ne presuši. 
Ovaj postupak ponoviti još pet puta jer je potrebno šest kora.
Pavlaku stavite na peć da prokuha,zatim u nju stavite isitnjenu čokoladu da se rastopi i  mešajte sve dok se krem ne ujednači, i onda  kremu skloniti sa peći i ostavite je u frižider. 
Kada se krema dobro ohladi onda se kratko penasto izmutiti pre nego što počnete filovati tortu. 
Najbolje je da kore i kremu napraite dan prije filovanja. 
Kremu dobro umutite prije filovanja pazeći da se neprelupa
Stavite prvu koru i i preko nje kalup,pa preko nje stavite kremu i ponavljajte dok se nepotroše krema i kore. 
 Zadnje je mora biti krema.
Tortu ukrasite po želji.

nedjelja, 26. rujna 2010.

DOMAĆI KEČAP











Potrebno je:
3kg paradajza
24dag groždjica
3 čena bijelog luka
3/4l sirće na 1kg paradajza
so
malo šećera
muškatni oraščić
biber
klinčić

Priprema:
Paradajz operete,očistite mu sjemenke i savite ga se kuva dok nepusti sok.
Zatim mu dodate grožđice i isjeckan bijeli luk i kahate dalje dok se smjesa postane gusta.
Tada ga stavite na gazu da se ocjedi.
Smesu stavite ponovo u šerpu i na 1kg paradajza dodate 3/4l sirćete,posolite,stavite malo šećera,naribani muškatni oraščića,istucani biber i ko voli može dodati curryja.
To sve kuhate dok se smjesa zgusne,a onda ga prespete u manje tegle.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP