srijeda, 27. listopada 2010.

Francuska salata


Potrebno je:
1/4kg krompira
1/4kg mrkve
1/4kg graška
1 glavica karfiola
1kisela jabuka
1 kiseli krastavac
2 jaja
2dl ulja
sok od 1 limuna
malo peršina
so

Priprema:
Povrće operete,ogulite,i krompir,mrkvuisječete na kockice zatim sve povrće skuhate.
Jabuku,kiseli krastavac isto isječete na kockice dodate ih kuhanom povrću i dobro izmješate.
Zatim napravite majonezu od dva žumanjka(vidi majoneza od sirovih jaja) i jedan dio majoneze pomješate sa saloatom,a drugi dio se prelije preko salate servirane u zdjeli.
Ukrasite je cvjetovima kuhanog karfiolom,i peršunovim listom.

Salata od crvenih paprika



Potrebno je:
8 crvenih paprika
3 čena bijelog luka
5 kašika ulja
5 kašika razblaženog sirćeta
so

Priprema:
Paprike dobro operete,zatim ih ispečete na roštilju,u rerni ili na peći i ostavite ih da se ohlade,jer ih je  tada lakše oguliti.
Kada se ohlade ogulite ih i stavite u zdjelu posolite ,pospete isjeckanim bijelim lukom i prelijete ih sa sirćetom i uljem.

Supa od mrkve



Potrebno je:
300g mrkve
3 kašike ulja
2 kašike krušnih mrvica
malo peršuna
1 zemička
1,1/4 vode
malo bibera
so

Priprema:
Mrkvu operete,očistite i izrežete na sitne kocke ili na manje komade.
Posolite je i kuhate je dok ne omekša,a zatim je propasirate i stavite je na zapršku koju ste napravili od ulja i mrvica.
To prvo zalijete ladnom,a zatim vrelom vodom u koj ste kuhali mrkvu.
Na karju dodate malo bibera i sitno isjeckani peršun.
Uz ovo poslužite žemičku koju ste isjekli na kockice ili bijeli hljeb propržen na ulju ili maslacu.

utorak, 26. listopada 2010.

Ruski čaj


Potrebno je:
1g ruskog čaja
1šolja vode
malo šećera

Priprema:
Ostaviti vodu da proključa,a čaj staviti u šolju,preliti ga vrelom vodom i ostaviti ga poklopljenog nekoliko minuta.Zatim ga pošećeriti po želji.
Ruski čaj može da se pripremi i sa mlijekom.
U ruski čaj se stavlja sok od limuna,rum ili konjak.

Domaći sudžuk



Potrebno je:
7kg govedine
2kg ovčetine
1kg čvrstog loja
so
biber
luk

Priprema:
Meso i loj sameljete na mašini,zatim tome dodate so,biber i luk i sve dobro zajedno izmješate.
Ovako pripremljenom smjesom punite tanka govedža crijeva.
Sudžuk sušite nekoliko dana na hladnom dimu,a zatim ih ostavite na mjestu gdje ima promaje

ponedjeljak, 25. listopada 2010.

Supa od povrća



Potrebno je:
4 mrkve
2 manje kelerabe
2 krompira
3 lista kupusa(može kelj umjesto kupusa)
6 mahuna graška
3 kašike ulja
pola glavice luka
malo bibera
1 1/4 vode ili kupovne bistre supe
so

Priprema:
Povrće operete,čistite i izrežete ga na kocke(može i na rezance),sve osim graška.
Zatim na ulju propržite sitno isjeckani luk i dodate mu prvo mrkvu i kelerabu, a zatim ostalo i ostavite da se polako pirja uz stalno dodavanje vode.
Kada voće postane mekano zalije se bistrom supom ili vodom i ostavi da se još kuha.
Pred sami kraj supu posolite i pobiberite po želji.

petak, 22. listopada 2010.

Hurmašice sa kokosom



Potrebno je:
450g brašna
120g kokos
2 jaja
150g šećera
1/2 praška za pecivi
1/4 margarina
Za sirup:
3/4kgšećera
6dcl vode

Priprema:
Margarin,jaja i šećer se pjenasto umute,zatim im se doda brašno,kokos i prašak za pecivo.
Sve se dobro pmješa i dobro se zamjesi smjesa.
Zatim od smjese se prave male loptice koje se pritisnu na rende i oblikuju se i onda se slažu u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju.
Hurmašice se peku u zagrijanoj rerni pola sata.
Napravi se sirup od šećera i vode i kada se hurmašice ohlade preliju se vrelim sirupm.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP