četvrtak, 28. listopada 2010.

Ćuftete od goveđeg mesa



Potrebno je:
400g goveđeg mesa
1 crveni luk
1 jaje
4 kašike ulja
1 kašika brašna ili mrvica
malo peršuna
biber
so
1 kriška hljeba
malo mlijeka

Priprema:
Meso i luk prvo sameljete,zatim mu dodate biber,so,sitno isjeckani peršun,jaje i komadiće hljeba koje se prvo natope u mlijeku i malo ulja.
Ovo sve dobro izmješate da se masa sjedini i prave se male loptice veličine oraha.
zati loptice uvaljate u brašno ili mrvice i pržite ih na vrelom ulju.
Kada su gotove izvadite ih,a na ostatku ulja napravite tanku zapršku od 1 kašike paradajza koji zalijete vodom i ostavite da prokuha.
Ćuftete služite prelivene sa ovim umakom sa pire krompirom ili tjesteninom.

Domaći rezanci



Potrebno je:
150g brašna
1 jaje
malo soli

Priprema:
Brašno prosijete na sto,napravite hrpicu i u sredinu stavite jaje,posolite i mjesite dok tijesto ne postane glatko i tvrdo.
Zatim smjesu podjelite u dva dijela i što tanje razvijete i ostavite da se malo osuši.
Kada se osuši  tijesto izrežete u rezance i skuhate ih u supi.
Ova smjesa je dovoljna za dva pripremanja.

srijeda, 27. listopada 2010.

Majoneza od sirovih jaja



Potrebno je:
2 žumanjka
2dl ulja
1/2 kašičice senfa
1/2 limuna
malo bibera
so

Priprema:
Žumanjca umutiti sa sokom od pola limuna,pa zatim dodavati kap po kap ulja uz neprestano mješanje.
Kada se doda sve ulje onda dodate senf,so,biber i sve zajedno još malo mješate.
Ovako napravljenu majonezu služimo uz kuhano povrće,ribu,a može se i samo poslužiti.

Francuska salata


Potrebno je:
1/4kg krompira
1/4kg mrkve
1/4kg graška
1 glavica karfiola
1kisela jabuka
1 kiseli krastavac
2 jaja
2dl ulja
sok od 1 limuna
malo peršina
so

Priprema:
Povrće operete,ogulite,i krompir,mrkvuisječete na kockice zatim sve povrće skuhate.
Jabuku,kiseli krastavac isto isječete na kockice dodate ih kuhanom povrću i dobro izmješate.
Zatim napravite majonezu od dva žumanjka(vidi majoneza od sirovih jaja) i jedan dio majoneze pomješate sa saloatom,a drugi dio se prelije preko salate servirane u zdjeli.
Ukrasite je cvjetovima kuhanog karfiolom,i peršunovim listom.

Salata od crvenih paprika



Potrebno je:
8 crvenih paprika
3 čena bijelog luka
5 kašika ulja
5 kašika razblaženog sirćeta
so

Priprema:
Paprike dobro operete,zatim ih ispečete na roštilju,u rerni ili na peći i ostavite ih da se ohlade,jer ih je  tada lakše oguliti.
Kada se ohlade ogulite ih i stavite u zdjelu posolite ,pospete isjeckanim bijelim lukom i prelijete ih sa sirćetom i uljem.

Supa od mrkve



Potrebno je:
300g mrkve
3 kašike ulja
2 kašike krušnih mrvica
malo peršuna
1 zemička
1,1/4 vode
malo bibera
so

Priprema:
Mrkvu operete,očistite i izrežete na sitne kocke ili na manje komade.
Posolite je i kuhate je dok ne omekša,a zatim je propasirate i stavite je na zapršku koju ste napravili od ulja i mrvica.
To prvo zalijete ladnom,a zatim vrelom vodom u koj ste kuhali mrkvu.
Na karju dodate malo bibera i sitno isjeckani peršun.
Uz ovo poslužite žemičku koju ste isjekli na kockice ili bijeli hljeb propržen na ulju ili maslacu.

utorak, 26. listopada 2010.

Ruski čaj


Potrebno je:
1g ruskog čaja
1šolja vode
malo šećera

Priprema:
Ostaviti vodu da proključa,a čaj staviti u šolju,preliti ga vrelom vodom i ostaviti ga poklopljenog nekoliko minuta.Zatim ga pošećeriti po želji.
Ruski čaj može da se pripremi i sa mlijekom.
U ruski čaj se stavlja sok od limuna,rum ili konjak.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP