subota, 25. prosinca 2010.

Kiolač sa kajsijama

Potrebno je:
malo soli
500g brašna
jaje
40g kvasca
kora od jednog limuna
50g šećera +2 kašike
  puding od vanilije
250ml mlijeka
kajsije( iz konzerve ili zaleđene)
75g margarina(maslaca)                           


Priprema:
U 125ml mlijeka(treba da bude mlako)umješati kašiku šećera i kvasac,i to ostaviti da nadođe.
U dublju posudu sipajte brašno,pa mu dodajte smjesu od mlijeka i kvasca,margarin(koji ste predhodno rastopili),jaja,drugu polovinu mlijeka,50g šećera i malo soli.
Zatim od toga svega zamjesite tijesto,prekrije te ga krpom i ostavite da nadođe.
U međuvremenu skuhajte puding sa dvije kašike šećera i polovice kajsija operite i osušite.
Kada je tijesto nadošlo,razvijete ga u obiku pravougaonika,premažete ga sa rastopljenim margarinom i savijete po dužini.
Zatim tijesto isjeći na šesnest jednaki dijelova i od njih napravite šesnest krugova.
U  sredini kruga napravite udubljenje,i krugove stavljate u podmazanu tepsiju.
U udubljenje stavite malo prohlaenog pudinga i polovicu kajsije.
To pčete u zagrijanoj rerni,dok kolutovi neporumene,i kad su pečeni izvadite ih i pospete sa šećerom u prahu.

petak, 24. prosinca 2010.

Mafini

    Potrebno je:
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja piva
1 šolja meda
1/2 šolje oštrog brašna
1/2 šolje mekog brašna
1/2 šolje ulja
2 kašičice cimeta
2 kašičice sode bikarbone
kora od 1 narandže
sok od 1/2 narandže
2/3 šolje mljevenih lješnjaka( ili oraha)

Priprema:
Sve sastojke sjedinite u jednu dublju zdjelu i dobro ih promješate da se sjedine.
 U kalup za mafine stavite papirne korpice,i u svaku korpicu stavljate istu količinu smjese.
Zatim mafine pečete 20min na 200°C.
Ova količina sastojaka je dovoljna da se napravi 12 mafina.

Perkelt od štuke


Potrebno je:
Štuka(1-2 kg)
so
1 veća glavica crvenog luka
1 kašika crvene paprike(slatke)
malo ljute paprike po želji
malo lovorova lista
2 dl koncentrat paradajza

Za prilog:
domaći rezanci,napravljeni sa sirom

Priprema:
Štuku od1-2kg( ako je manja ima slab okus,a ako je veća prejak)očistite i isječete na komade debljine prsta.
Zatim je posolite po želji i ostavite da ostoji  najmanje sat vremena(može i duže).
Ako ne volite ribu sa kostima onda štuku isfiletirajte ju i pincetom počupajte sa pincetom koščice.
Luk ogulite,sitno isjeckate i izdinstajte ga(najbolje na masti).
Kada je luk blago porumenijo dodate mu štuku i lagano dinstajte nekoliko minuta,da bi riba postala tvrđa.
Zatim u to nalijete onoliko tople vode da prekrije ribu.
Kada tečnost provrije,ostavite da još kuha pet minuta i onda stavite slatku papriku i ljute koliko volite(treba voditi računa da nezaljutite da se nebi izgubio okus ribe).
Ostavite da kuha još dve minute i zatim dodate malo bibera i malo lovorova lista.
Nakon deset minuta dodate koncetrat paradajza i ostavite da kuha još pet minuta.

Uz ovo jelo je najbolje za prilog napraviti domaće rezance sa sirom.
Ako nemate domaće mogu i kupovni,tako što ih skuhate i promješate sa svježim sirom.
Na kraju tjesteninu možte da pospete sa komadićima ispržene slanine.

Mješana salata od jaja,šunke i krompira

Potrebno je:
4 krompira
4 jaja
200g šunke
200g kačkavalja(može i neki drugi sir)
peršunov list
majoneza
pavlaka
so
biber

Priprema:
Krompir oguliti i zatim ga obariti,a jaja skuhati.
Na komade isjeckati šunku,krompir i jaja,a kačkavalj izrendati.
I onda u staklenu zdjelu slagati red krompira,na njega staviti izrendani kačkavalj,na sir komade šunke i jaja.
Posolite i pobiberite po želji,pospete isjeckanim peršunom,pa prelijete sa majonezom.
Zatim ponovite isti postupak slaganja(krompir ide prvi) i sve odozgo polijete sa pavlakom i pospete sa isjeckanim peršunom.

ponedjeljak, 20. prosinca 2010.

Rolat od oraha i čokolade



Potrebno je:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike ulja
3 kašike mljevenih oraha
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:
3 jaja
125g maslaca
100g čokolade
50g sitno isjeckanih oraha
100g mljevenih oraha
50g grožđica
6 kašika šećera

Za glazuru:
100g čokolade
2 kašike ulja

Priprema:
Kora:
Odvojite bjelanca od žumanjaka,i bjelanca umutite u čvrst snjeg.
Zatim im dodate žumanjke,šećer,ulje,mljevene orahe,brašno i prašak za pecivo.
Sve to lagano izmješate i saspete u podmazanu tepsiju i pečete na srednjoj temperaturi 20 minuta.
 Pečenu koru stavite u mokru krpu  i savijete je u rolat.

Fil:
Na pari skuhate jaja,dodate im maslac i čokoladu i ostavite da sa svi sastojci istope.
Kada se istope čokolada i maslac dodate šećer,mljevene orahe,sjeckane orahe i grožđice.
Sve dobro promješate da se svi sastoci sjedine.

Koru odmotate,premažete filom i ponovo je uvijete u rolat.

Čokoladu istopiti sa uljem i prelijete preko rolata i rolat ostavite u frižider da se stegne.

subota, 18. prosinca 2010.

Punjeni francuski hljeb



Potrebno je:
 francuski hljeb
200g šunke
200g kačkavalja
200g kiselih krastavaca
200g majoneze(lajt)
200g kisele pavlake
1 kuhano jaje
50g maslaca
so
biber

Priprema:
Pavlaku,majonezu i maslac umutite i u  tu smjesu dodate isjeckanu šunku,kačkavalj,krastavce i jaje.
Zatim dodate smjesi začine po želji i sve dobro izmješate da se sjedini.
Francuskom hljebu osječete jedan kraj,izvadite mu sredinu i napunite ga sa pripremljenom smjesom.
Kada je napunite do vrha stavite je u frižider da se stegne.
Služite ga isječenog na šnite.

Supa od tikve



Potrebno je:
300g tikve
300g krompira(bjelog)
2 mrkve
1 manji celer
1 kocka za supu od povrća
100ml neutralne pavlake

Priprema:
Povrće operete,ogulite,tikvu očistite od košpica i izvadite joj sredinu,pa svo povrće isjeckate na kockice(da budu otprilike jednake).
Zatim povrće stavite u šerpu,zalijete vodom i kuvate sve dok povrće ne postane mekano.
Kada povrće omekani dodate mu kocku za supu i kuhate još deset minuta.
Onda sve povrće izmiksate štapnim mikserom(možete ga i u blenderu,ako nemate mikser) i ostavite ga još malo da se skuva.
Pavlaku supi dodate kada je budete posluživali.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP