srijeda, 29. prosinca 2010.

Kolač sa petitom



Potrebno je:
1 l mlijeka
1 paket petit keksa(veći)
1  šlag pjena od vanilije
1 šlag pjena od čokolade
1 šlag pjena od jagoda
1 šlag za ukrašavanje

Priprema:
Šlag pjene izmutite,po želji možete u njih da dodate npr. orase,kokos,grožđice i sl. a može i bez.
Petit keks umačete u mlijeko i slažete u tepsiju.
Preko prvog reda stavite šlag pjenu od čokolade,pa preko šlaga stavite ponovo red petita.
Zatim na njega stavite šlag pjenu od jagode,i na nju red keksa,pa na njega šlag pjenu od vanilije.
Preko nje stavite ponovno red keska i ukrasite ga sa šlagom,možete preko njega da narendate čokolade,stavite čokoladi mrvica ili ih ukrasite po želji.

Za ovaj kolač možete da koristite samo jednu vrstu šlag pjene ili neke druge po izboru.
Ja sam stavila ovu kombinaciju jer se meni najviše sviđa.

nedjelja, 26. prosinca 2010.

Slatke kiflice

                                                             Potrebno je:
1/2kg brašna
2dcl ulja
2dcl mlijeka
2 jaja
2 kašike šećera
1 prašak za pecivo
1 paketić germe
2 kašike kakaa


Priprema:
Sve sastojke osim kaka sjedinite u dubljoj posudi i zamjestite u tijesto.
Zatim tijesto podjelite na dva dijela i u jedan dio stavite kakaa zamjesite i obadva dijela ostavite da nadođu.
Kada je tijesto nadošlo svaki dio pdjelite na šest dijelova i svaki dio posebo razvijete.
Svaki dio koji ste razvli podjelte na osam dijelova,i onda stavite jedan žuti,pa na njega crni komad tijesta i savijete u kiflice.
Pečete ih u zagrijanoj rerni dok neporumene.
Zatim ih zalijete sa smjesom koju ste napravili od 1/2l vode i 1/2kg šećera(to se prokuha).
Zaljev mora biti hlada i presipa se preko vrući kiflica.

subota, 25. prosinca 2010.

Kiolač sa kajsijama

Potrebno je:
malo soli
500g brašna
jaje
40g kvasca
kora od jednog limuna
50g šećera +2 kašike
  puding od vanilije
250ml mlijeka
kajsije( iz konzerve ili zaleđene)
75g margarina(maslaca)                           


Priprema:
U 125ml mlijeka(treba da bude mlako)umješati kašiku šećera i kvasac,i to ostaviti da nadođe.
U dublju posudu sipajte brašno,pa mu dodajte smjesu od mlijeka i kvasca,margarin(koji ste predhodno rastopili),jaja,drugu polovinu mlijeka,50g šećera i malo soli.
Zatim od toga svega zamjesite tijesto,prekrije te ga krpom i ostavite da nadođe.
U međuvremenu skuhajte puding sa dvije kašike šećera i polovice kajsija operite i osušite.
Kada je tijesto nadošlo,razvijete ga u obiku pravougaonika,premažete ga sa rastopljenim margarinom i savijete po dužini.
Zatim tijesto isjeći na šesnest jednaki dijelova i od njih napravite šesnest krugova.
U  sredini kruga napravite udubljenje,i krugove stavljate u podmazanu tepsiju.
U udubljenje stavite malo prohlaenog pudinga i polovicu kajsije.
To pčete u zagrijanoj rerni,dok kolutovi neporumene,i kad su pečeni izvadite ih i pospete sa šećerom u prahu.

petak, 24. prosinca 2010.

Mafini

    Potrebno je:
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja piva
1 šolja meda
1/2 šolje oštrog brašna
1/2 šolje mekog brašna
1/2 šolje ulja
2 kašičice cimeta
2 kašičice sode bikarbone
kora od 1 narandže
sok od 1/2 narandže
2/3 šolje mljevenih lješnjaka( ili oraha)

Priprema:
Sve sastojke sjedinite u jednu dublju zdjelu i dobro ih promješate da se sjedine.
 U kalup za mafine stavite papirne korpice,i u svaku korpicu stavljate istu količinu smjese.
Zatim mafine pečete 20min na 200°C.
Ova količina sastojaka je dovoljna da se napravi 12 mafina.

Perkelt od štuke


Potrebno je:
Štuka(1-2 kg)
so
1 veća glavica crvenog luka
1 kašika crvene paprike(slatke)
malo ljute paprike po želji
malo lovorova lista
2 dl koncentrat paradajza

Za prilog:
domaći rezanci,napravljeni sa sirom

Priprema:
Štuku od1-2kg( ako je manja ima slab okus,a ako je veća prejak)očistite i isječete na komade debljine prsta.
Zatim je posolite po želji i ostavite da ostoji  najmanje sat vremena(može i duže).
Ako ne volite ribu sa kostima onda štuku isfiletirajte ju i pincetom počupajte sa pincetom koščice.
Luk ogulite,sitno isjeckate i izdinstajte ga(najbolje na masti).
Kada je luk blago porumenijo dodate mu štuku i lagano dinstajte nekoliko minuta,da bi riba postala tvrđa.
Zatim u to nalijete onoliko tople vode da prekrije ribu.
Kada tečnost provrije,ostavite da još kuha pet minuta i onda stavite slatku papriku i ljute koliko volite(treba voditi računa da nezaljutite da se nebi izgubio okus ribe).
Ostavite da kuha još dve minute i zatim dodate malo bibera i malo lovorova lista.
Nakon deset minuta dodate koncetrat paradajza i ostavite da kuha još pet minuta.

Uz ovo jelo je najbolje za prilog napraviti domaće rezance sa sirom.
Ako nemate domaće mogu i kupovni,tako što ih skuhate i promješate sa svježim sirom.
Na kraju tjesteninu možte da pospete sa komadićima ispržene slanine.

Mješana salata od jaja,šunke i krompira

Potrebno je:
4 krompira
4 jaja
200g šunke
200g kačkavalja(može i neki drugi sir)
peršunov list
majoneza
pavlaka
so
biber

Priprema:
Krompir oguliti i zatim ga obariti,a jaja skuhati.
Na komade isjeckati šunku,krompir i jaja,a kačkavalj izrendati.
I onda u staklenu zdjelu slagati red krompira,na njega staviti izrendani kačkavalj,na sir komade šunke i jaja.
Posolite i pobiberite po želji,pospete isjeckanim peršunom,pa prelijete sa majonezom.
Zatim ponovite isti postupak slaganja(krompir ide prvi) i sve odozgo polijete sa pavlakom i pospete sa isjeckanim peršunom.

ponedjeljak, 20. prosinca 2010.

Rolat od oraha i čokolade



Potrebno je:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike ulja
3 kašike mljevenih oraha
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:
3 jaja
125g maslaca
100g čokolade
50g sitno isjeckanih oraha
100g mljevenih oraha
50g grožđica
6 kašika šećera

Za glazuru:
100g čokolade
2 kašike ulja

Priprema:
Kora:
Odvojite bjelanca od žumanjaka,i bjelanca umutite u čvrst snjeg.
Zatim im dodate žumanjke,šećer,ulje,mljevene orahe,brašno i prašak za pecivo.
Sve to lagano izmješate i saspete u podmazanu tepsiju i pečete na srednjoj temperaturi 20 minuta.
 Pečenu koru stavite u mokru krpu  i savijete je u rolat.

Fil:
Na pari skuhate jaja,dodate im maslac i čokoladu i ostavite da sa svi sastojci istope.
Kada se istope čokolada i maslac dodate šećer,mljevene orahe,sjeckane orahe i grožđice.
Sve dobro promješate da se svi sastoci sjedine.

Koru odmotate,premažete filom i ponovo je uvijete u rolat.

Čokoladu istopiti sa uljem i prelijete preko rolata i rolat ostavite u frižider da se stegne.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP