nedjelja, 2. siječnja 2011.

Slatki ukrasi

Potrebno je:
(ovo su sastojci za otprilike 20-30kom)
Za tijesto:
200g meda
50g smeđeg šećera
75g mslaca(margrina)
400g brašna
1 jaje
1 kašika praška za pecivo
1 kašika začina za medenjake

Za glazuru i ukrašavanje:
1 kašika meda                                            razne jestive boje
2 kašike vruće vode                                   šarene mrvice
250g šećera u prahu                                   šarene perlice
3 kašike limunovog soka


Priprema:
Tijesto:
Med,šećer i maslac pomješate  i uz stalno mješanje ih zagrijavate na peći dok se šećer ne istopi.
Kada se šećer istopio sklonite sa peći i ostavite da se ohlade(smjesa treba da bude mlaka).
Brašno pomješate sa praškom za pecivo,dodate ga mlakoj smjesi,zatim dodate jaje i začine za medenjake.
Sve dobro izmješate da se svi sastojci sjedine i ostavite tijeto na hladnom 30 minuta.
Zatim ponovno brašno dobro premjesite,pa ga razvijete na debljinu od 5mm i odgovarajućim kalupima vadite oblike(npr.trokute,krugove,srca,zvjezdice,jelke,zvončiće).
Tepsiju obložite sa pairom za pečenje i slažete keksiće na papir i svaki premažete sa medom koji ste razmekšali u vrućoj vodi(1 kašika meda,2 kašike vruće vode).
Ako keksiće hoćete da okačite na jelku,na vrh keksića utisnete makaronu.
Keksiće pečete  u zagrijanoj rerni na 175°C 10-12 minuta.

Glazura:
Napravite šećerni preliv od limunovog soka i šećera u prahu.

Kada su keksići gotovi,ostavite ih da se ohlade,pa ih onda premažete sa šećernim prelivom i ukrasite sa jestivim bojama,šarenim mrvicama i šarenim perlama.

subota, 1. siječnja 2011.

Krem supa od karfiola



Potrebno je:
750g karfiola
1l vode
200ml kisele pavlake
2 žumanceta
so
biber
malo vlasca

Priprema:
Karfiol operete,iskidate ga na cvjetove i skuhate ga u slanoj vodi dok ne omekša.
Kada je skuhan iscjedite ga(ali vodu u kojoj se kuhao ne bacate) i ispasirate.
U posudi umutite pavlaku i žumanca,pa to saspete u vodu u kojoj se kuhao karfiol.
To promješate i onda mu dodate karfiol koji ste ispasirali i ostavite da još malo prokuha.
Supu pobiberite i posolite po ukusu.
Ovu supu servirate toplu i ukrasite je sa isjeckanim vlascem.

srijeda, 29. prosinca 2010.

Kolač sa petitom



Potrebno je:
1 l mlijeka
1 paket petit keksa(veći)
1  šlag pjena od vanilije
1 šlag pjena od čokolade
1 šlag pjena od jagoda
1 šlag za ukrašavanje

Priprema:
Šlag pjene izmutite,po želji možete u njih da dodate npr. orase,kokos,grožđice i sl. a može i bez.
Petit keks umačete u mlijeko i slažete u tepsiju.
Preko prvog reda stavite šlag pjenu od čokolade,pa preko šlaga stavite ponovo red petita.
Zatim na njega stavite šlag pjenu od jagode,i na nju red keksa,pa na njega šlag pjenu od vanilije.
Preko nje stavite ponovno red keska i ukrasite ga sa šlagom,možete preko njega da narendate čokolade,stavite čokoladi mrvica ili ih ukrasite po želji.

Za ovaj kolač možete da koristite samo jednu vrstu šlag pjene ili neke druge po izboru.
Ja sam stavila ovu kombinaciju jer se meni najviše sviđa.

nedjelja, 26. prosinca 2010.

Slatke kiflice

                                                             Potrebno je:
1/2kg brašna
2dcl ulja
2dcl mlijeka
2 jaja
2 kašike šećera
1 prašak za pecivo
1 paketić germe
2 kašike kakaa


Priprema:
Sve sastojke osim kaka sjedinite u dubljoj posudi i zamjestite u tijesto.
Zatim tijesto podjelite na dva dijela i u jedan dio stavite kakaa zamjesite i obadva dijela ostavite da nadođu.
Kada je tijesto nadošlo svaki dio pdjelite na šest dijelova i svaki dio posebo razvijete.
Svaki dio koji ste razvli podjelte na osam dijelova,i onda stavite jedan žuti,pa na njega crni komad tijesta i savijete u kiflice.
Pečete ih u zagrijanoj rerni dok neporumene.
Zatim ih zalijete sa smjesom koju ste napravili od 1/2l vode i 1/2kg šećera(to se prokuha).
Zaljev mora biti hlada i presipa se preko vrući kiflica.

subota, 25. prosinca 2010.

Kiolač sa kajsijama

Potrebno je:
malo soli
500g brašna
jaje
40g kvasca
kora od jednog limuna
50g šećera +2 kašike
  puding od vanilije
250ml mlijeka
kajsije( iz konzerve ili zaleđene)
75g margarina(maslaca)                           


Priprema:
U 125ml mlijeka(treba da bude mlako)umješati kašiku šećera i kvasac,i to ostaviti da nadođe.
U dublju posudu sipajte brašno,pa mu dodajte smjesu od mlijeka i kvasca,margarin(koji ste predhodno rastopili),jaja,drugu polovinu mlijeka,50g šećera i malo soli.
Zatim od toga svega zamjesite tijesto,prekrije te ga krpom i ostavite da nadođe.
U međuvremenu skuhajte puding sa dvije kašike šećera i polovice kajsija operite i osušite.
Kada je tijesto nadošlo,razvijete ga u obiku pravougaonika,premažete ga sa rastopljenim margarinom i savijete po dužini.
Zatim tijesto isjeći na šesnest jednaki dijelova i od njih napravite šesnest krugova.
U  sredini kruga napravite udubljenje,i krugove stavljate u podmazanu tepsiju.
U udubljenje stavite malo prohlaenog pudinga i polovicu kajsije.
To pčete u zagrijanoj rerni,dok kolutovi neporumene,i kad su pečeni izvadite ih i pospete sa šećerom u prahu.

petak, 24. prosinca 2010.

Mafini

    Potrebno je:
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja piva
1 šolja meda
1/2 šolje oštrog brašna
1/2 šolje mekog brašna
1/2 šolje ulja
2 kašičice cimeta
2 kašičice sode bikarbone
kora od 1 narandže
sok od 1/2 narandže
2/3 šolje mljevenih lješnjaka( ili oraha)

Priprema:
Sve sastojke sjedinite u jednu dublju zdjelu i dobro ih promješate da se sjedine.
 U kalup za mafine stavite papirne korpice,i u svaku korpicu stavljate istu količinu smjese.
Zatim mafine pečete 20min na 200°C.
Ova količina sastojaka je dovoljna da se napravi 12 mafina.

Perkelt od štuke


Potrebno je:
Štuka(1-2 kg)
so
1 veća glavica crvenog luka
1 kašika crvene paprike(slatke)
malo ljute paprike po želji
malo lovorova lista
2 dl koncentrat paradajza

Za prilog:
domaći rezanci,napravljeni sa sirom

Priprema:
Štuku od1-2kg( ako je manja ima slab okus,a ako je veća prejak)očistite i isječete na komade debljine prsta.
Zatim je posolite po želji i ostavite da ostoji  najmanje sat vremena(može i duže).
Ako ne volite ribu sa kostima onda štuku isfiletirajte ju i pincetom počupajte sa pincetom koščice.
Luk ogulite,sitno isjeckate i izdinstajte ga(najbolje na masti).
Kada je luk blago porumenijo dodate mu štuku i lagano dinstajte nekoliko minuta,da bi riba postala tvrđa.
Zatim u to nalijete onoliko tople vode da prekrije ribu.
Kada tečnost provrije,ostavite da još kuha pet minuta i onda stavite slatku papriku i ljute koliko volite(treba voditi računa da nezaljutite da se nebi izgubio okus ribe).
Ostavite da kuha još dve minute i zatim dodate malo bibera i malo lovorova lista.
Nakon deset minuta dodate koncetrat paradajza i ostavite da kuha još pet minuta.

Uz ovo jelo je najbolje za prilog napraviti domaće rezance sa sirom.
Ako nemate domaće mogu i kupovni,tako što ih skuhate i promješate sa svježim sirom.
Na kraju tjesteninu možte da pospete sa komadićima ispržene slanine.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP