srijeda, 19. siječnja 2011.

Umak od gljiva



Potrebno je:
150g svježih gljiva(ako nemate svježe onda može i 20g suhih gljiva)
3 kašike ulja
3 kašike brašna
1/2 luka
3 kašike pavlake
malo peršuna
1/2l vode
malo bibera
so

Priprema:
Luk sitno isjeckate i malo ga propržite na ulju.
Zatim mu dodate gljive koje ste predhodno očistili,oprali i isjekli na tanke listiće.
Dodate im peršun i ostavite da se dinstaju.
Kada se sok od gljiva upirjao,gljive pospete sa brašnom,i ostavite ih da se malo proprže.
Zatim ih posolite i pobiberite po ukusu i dodate im vodu i ostavite da se tako kuhaju.
Kada je već umak gotov dodate mu kiselu pavlaku.
Ovaj umak se služi za kuhano i pečeno meso,te za krompir i rižu.

utorak, 18. siječnja 2011.

Slani prutići


Potrebno je:
280g brašna                                                                    6 kašika mlijeka
100g margarina (maslaca)                                                malo soli
3 žumanjaka                                                                    malo susama
1/2 praška za pecivo                                                        malo maka


Priprema:
Brašno prosijete,dodate mu margarin(maslac), dva žumanjceta,mlijeko i pola praška za pecivo.
Od ovih sastojaka umjesite čvrsto tijesto.
Zatim tijesto razvijete da bude debljine prsta,premažete ga sa žumanjcetom,pospete sa makom i susamom i izrežete na prutiće(dužine 8-10cm).
Prutiće stavite u podmazanu tepsiju i pečete ih na umjerenoj temperaturi dok neporumene.

ponedjeljak, 17. siječnja 2011.

Pita od sira(sirnica)

Potrebno je:
Za tijesto:
300g brašna
1 kašika ulja(ili rastopljene masti)
so
200ml vode
Za nadjev:
400g mladog sira(kravljeg)
4 jaja
100ml kisele pavlake
100ml ulja(za zamašćivanje kora i tepsije)

Priprema:
Tijesto:
Brašno prosijete,posolite ga dodate mu kaiku ulja i sa  mlakom vodom zamjesite tijesto.
Tijesto trebate mjesiti dok se nepočne odvajati od posude u kojoj mjesite i od ruke,i ono treba da bude potpuno glatko.
Podjelite ga na četiri dijela,po vrhu ih pomastite sa uljem i ostavite da ostoji pola sata.
Tijesto možete da pokrijete sa čistom krpom.

Nadjev:
Sir dobro izgnječite sa viljuškom,dodate mu jaja i pavlaku i dobro izmješate,posolite po ukusu.
Ako vam je sir kiseo i gorak dodate jednu kašikicu griza(možete i mlijeka).

Tijesto rezvijete,poprskate ga sa malo ulja,pospete ga sa filom,savijete jufku i stavlajte je u podmazanu tepsiju.
Ako vam je jufka velika prepolovite je po sredini i onda je savijate.
Kada ste napuni tepsiju pitu poprsakate sa uljem isječete je na željene komade u pečete je 1/2h do 3/4h.
Pred sami kraj pitu izvadite iz rerne premažete je sa malo maslaca(da bi okolo bila ukusnija i malo hrskavija,a ne pretvrda),pa je vratite u rernu na još koji minut.
Zatim je ponovo izvadite prelijete je sa mlijekom i ostavite još dve minute u rerni.
Ovu pitu kada je gotova možete da premažete sa pavlakom.

Ovim filom možete da napravite i pitu od kupovnih kora.

četvrtak, 13. siječnja 2011.

Musaka od krompira

Potrebno je:
400g mljevenog mesa
1kg krompira
4 kašike ulja(ili rastopljene masti)
4dcl mlijeka
1 jaje
1 glavica crvenog luka
malo peršuna
biber
so


Priprema:
Krompir operete,ogulite i izrežete ga na kolutove.
Luk očistite,isjeckate ga,pa ga malo propržite na ulju(masti).
Kada ste ga malo propržili dodate mu meso,peršun,so i biber po želji i ostavite da se meso poprži.
Kada je meso poprženo,uzmte vatrostalnu zdjelu(može i obična tepsija)podmažete je sa uljem i redate red krompira,red mljevenog mesa,tako da završite sa redom krompira.
Jaje umutite sa mlijekom i prelijete preko musake i stavite je u zagrijanu rernu da se peče 3/4h.

srijeda, 12. siječnja 2011.

Salama od kestena

Potrebno je:
1/2kg kestena
1/4kg mljevenih oraha
30g izrezanih badema
1 jaje
1/8kg šećera
kora i sok od pola limuna

Za preliv:
2 reda čokolade
3 kocke šećera
2 kašike vode
1 komadić maslaca(margarina)

Priprma:
Kesten prvo skuhati,oguliti ga i samljeti na mašini za meso.
Šećer skuhati sa jednom čašom vode,pa mu dodati samljeveni kesten,mljevene orase,bademe,koru i sok od pola limuna i jaje.
Od ove smjese napravite tijesto,oblikujete ga u salamu i stavite ga na duži tanjir ili na tacnu.

Napravite glazuru od navedenih sastojaka i njome prelijete salamu i ostavite je  na hladnom mjestu da ostoji 24h.
Kada se salama ohladi izrežete ja sa oštrim nožom na tanke šnite.
Na ovaj način pripremljena salama  može da stoji na hladnom mjestu mjesec dana.

Kokosove puslice



Potrebno je:
3 bjelanaca
180g šećera
100g kokosa
160g pšeničnog brašna

Priprema:
Bjelanca ulupati u čvrst snjeg,staviti ga na paru pa mu postpeno dodavati šećer i kokos.
Kada se smjesa zagrije,polako sipati brašno i mješati na pari još pet minuta.
Tepsiju premazati sa uljem i na nju slagati hrpicu od bjelanaca.
Puslice staviti u zagrijanu rernu i peći.

Puslice


Potrebno je:
3 bjelanaca
180g šećera u prahu
100g mljevenih oraha ili lješnjaka
1 kašika soka od limuna

Priprema:
Bjelanca umutiti u čvrst snjeg ,stavite ih na paru pa im uz dalje mućenje žicom dodavati postepeno šećer.
Kada ste dodali sav šećer,dodate im sok od limuna i  orase(lješnjake) i to sve još jednom dobro izmješate.
Tepsiju premažete sa  uljem,pa kašikom vadite snjeg od bjelanaca i pravite hrpice na tepsiji.
Zatim puslice sušite u zagrijanoj rerni.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP