nedjelja, 6. ožujka 2011.

Boršč



Potrebno je:

500g junetine
1 cvekla
50g korjena od celera
1 mrkva
vegeta
1 crveni luk
1 čen bijelog luka
1/2 glavice maldog kupusa
1 paprika
1 šolja soka od paradajza
so
biber
3 krompira
peršun
kisela pavlaka


Priprema:

Meso operete,isječete ga na kockice i kuhate ga u 2,5l vode,uz stalno skidanje pjene,a kada se skuha izvadite ga u zdjelu ili malo dublji tanjir.
Supi u kojoj se kuhalo meso dodate so,biber i vegetu po želji i korjen celera.
Cveklu ogulite,isječete je na trake ili izrendate pa je malo prodinstate na ulju i zatim je dodate supi.
Luk ogulite i sitno ga isjeckate,mrkvu ogulite i isječete je na trake ili je izrendate,a papriku isječete na trake.
I to sve malo prodinstate,na kraju mu dodati sok od paradajza i ostaviti da prokuha,pa dodati povrće u supu.
Krompir ogulite,isječete ga na krupnije kocke,pa ga dodate supi.
Kupus i bijeli luk sitno isjeckate, dodate ih supi i ostavite da se supa kuha dok kupus ne omekša.
Kada je boršč gotov,dodate mu kuhano meso,a po želji dodtae i kiselu pavlaku i isjeckani peršun.

srijeda, 2. ožujka 2011.

Paprikaš od krompira



Potrebno je:

300g piletine
500g krompira
2 mrkve
4 mesnate paprike
200g crvenog luka
1 veza peršuna
2 kašike vegete
2 kašike brašna
mljevena paprika
so

Priprema:

Luk i krompir ogulite,operete i isječete na sitnije komade.
Meso isječete na kockice pa ga sa lukom prodinstate.
Mrkvu ošistite,operete  i isječete je na kolutove,a papriku perete,očistite je o sjemenki i isječete na kockice.
Kada se meso malo izdinstalo,dodate mu isjeckano povrće,prelijete sve sa vodom i  ostavite da se kuha.
Brašno i mljevenu papriku  razmutite u malo vode i sa time zapržite paprikaš.
Paprikašu dodate vegetu,posolite po ukusu,sklonite sa peći i pospete sa sitno isjeckanim peršunom.

utorak, 1. ožujka 2011.

Mađarski gulaš

 Potrebno je:

600g govedine
70g masti ili ulja
400g crvenog luka
1 kašičica mljevene slatke paprike
1 kašičica sirćeta
kim
majorn
so
1 goveđa supa
200ml bijelog vina
100g suhe slanine

Zaprška:

15g brašna
malo mljevene paprike
15g masti ili ulja

Priprema:

Luk ogulite,isječete ga na listiće i pripržite ga na ulju (masti) dok ne dobije zlatnožutu boju.
Zatim mu dodate mljevenu papriku (po želji možete ljutu) ,kašičicu sirćeta,meso koje ste isjeckali na kockice i po ukusu izmrvljenog kima i majorna.
Posolite ga po ukusu i prelijete sa gotovom supom da prekrije meso.
Uz stalno dodavanje supe (može i obična voda) dinstate dok meso ne omekša.
Kada supa postane bistra dodate vino i ostavite da prokuha pa gulaš zapržite.
Pred sami kraj kuhanja dodate isjeckanu slaninu.
Ovaj gulaš služite u obareni krompir,sve vrste tjestenine ili uz dinstanu  rižu.

Krem supa od špinata


Potrebno je:
500g špinata
1l mlijeka
prstohvat muškatnih oraščića
2dl slatke pavlake
2 žumanceta
so
bijeli biber
100g krutona(prije mladog crvenog luka)


Priprema:
Listove špinat operete i ocjedite ih i stavite ih u prokuhalo mlijeko i kuhate deset minuta.
 Zatim špinat ispasirete sa ručnim mikserom ili u blendeu.
Posolite i pobiberite po ukusu i dodate mu prstohvat muškatni oraščića.
Slatku pavlaku ugrijete i umutite je sa žumanjcima,pa im dodate ispasirani špinat.
Supu služite toplu sa isjeckanim krutonom i sa polovinom kuhanog jajeta,ali možete i bez.
Supa je idealna za jedan obrok kod male dijece.

subota, 26. veljače 2011.

Krem supa od špargli



Potrebno je:
1/2kg špargli
malo ulja
1 mala pavlaka
1 jaje
list od peršuna
biber
so

Priprema:
U malo vode kuhate špargle petnaest minuta,izvadite ih iz vode,pa ih ispasirate.
Dodate im isjeckani peršun posolite i pobiberite po ukusu,pa im dodate vodu u kojoj su se kuhale i još pola litre vode i malo ulja.
Zatim supu kuhate još pet minuta.
U supu prije služenja dodate pavlaku koju ste razmutili sa žumanjcetom.
Supu ukrasite tako što je pospete sa isjeckanim peršunom ili je ukrasite sa čitavim šparglama.

Meksičko pikantno jelo

Potrebno je:
400g graha
1 šolja kukuruza
4 lista kelja
400g paradajza
1 veća zelena paprika
1 tikvica
8 slatkih zelenih fafarona
1/4 šolje očišćenih špica
1 crveni luk
4 čena bijelog luka
1 kašika čilija (u prahu)
1/2l bujona od povrća
200ml vode
1 kašičica origana
1/2 kašičice kima u prahu
1 kašičica vegete
peršun
so
biber

Priprema:
Grah i kukuruz skuhate,ili ih možete uzeti iz konzerve.
Jednu kašiku bujona ugrijete u šerpi i dodate sitno isjeckani luk(crvrni i bijeli) i isjeckanu zelenu papriku i ostavite da se dinsta uz stalno mješanje pet minuta.
Zatim dodate čili i ostatak bujona,pa dodate paradajz,tikvicu i listove kelja,ali ste sve to prije isjeckali,pa kuvate još deset minuta.
Dodate smjesi fafarone grah i kukuruz (koji ste skuhali),origano kim i vegetu,sve promješati i ostaviti da prokuha,pa ga kuhate još petnaest minuta,a po potrebi dodavati vode.
Peršun sitno isjeckati,pa ga sa špicama dodatie smjesi,posolite i pobiberite po ukusu.
Ko voli pikantnije,umjesto slatkih fafarona stavi ljute.

ponedjeljak, 21. veljače 2011.

Krem supa od tikvica


Potrebno je:
400g tikvica
150g krompira
2 kašike maslinovog ulja
70g luka
so
350ml vode
1 kašika bosioka

Priprema:
 Luk i tikvice ogulite,pa luk isjeckajte,a tikvice izrendajte.
Krompir skuvate u ljusci,pa kad je skuvan oljuštite ga.
Ulje zagrijete i na njemu kratko propržite luk,pa mu dodate tikvice,malo vode,posolite po ukusu i dinstate deset minuta dok tikvice ne omekšaju.
Ovu smjesu,zajedno sa krompirom propasirate,dodate im ostatak vode,bosiok i ostavite da proključa.
Krem supu poslužite toplu sa kiselom pavlakom,                                   

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP