ponedjeljak, 7. veljače 2011.

Teleča čorba


Potrebno je:
2l vode
800g teletine za čorbu
200g mrkve
100g korjena od peršuna
1 kašika isjeckanog peršuna
1grančica peršunovog lista
50g korjena od celera
1grančica lista od celera
2 kašičice vegete
biber u zrnu
50g tjestenine za čorbu
1/2 glavice luka
so
1 kašika paradajz sosa

Priprema:
Mrkvu,korjen od peršuna i celera očistite,operete i izrežete na manje komade,pa zajedno sa mesom stavite u hladnu vodu i ostavite da proključa.
Kada proključa dodate vegetu,biber u zrnu po ukusu,isjeckani luk i grančice od peršuna i celera,poklopite i ostavite da se kuva na laganoj vatri oko sat i po.
Zatim meso izvadite,čorbu procjedite i zagrijte je dok ne pođe da proključa.
Dodajte joj tjesteninu  i paradajz sos,po ukusu posolite i kratko je prokuvate da se tjestenina skuva.
Čorbu prije nego što poslužite pospete isjeckanim peršunom.
Meso možete poslužiti odvojeno,a možete ga sitno isjeći pa poslužitu u čorbi.

nedjelja, 6. veljače 2011.

Salata od maslačka2


Potrebno je:
150g listova maslačka
100g crvenog luka
100g komorača
150g krastavaca
100g mrkve
50g kukuruznog šećerca
50g izrendanog sira

Za preliv:
50ml maslinovog ulja
2 kašičice sirćeta od jabuke
2 kašike aceta balsamica
3 čena bijelog luka
čili
biber
so

Priprema:
Listove maslačka dobro operite i ocjedite ih.
Luk i krastavce ogulite,mrkvu i komorač očistite,pa luk,krastavce i komorač isječete na tanje kolutove,a mrkvu narendate.
Tako pripremljeno povrće stavite u zdjelu,pa mu dodate kukuruzni šećerac,pospite ga izrendanim sirom i poslužite ga uz preliv za salatu.

Preliv će te napraviti tako što će te maslinovo ulje pomješati sa sirćetom od jabuke i acetom balsamicom i isjeckanim bijelim lukom.
Zatim mu dodate čili u prahu,pobiberite i posolite po ukusu,sve dobro izmješate i ostavite ga pola sata da ostoji.

petak, 4. veljače 2011.

Torta od malina i sira

Potrebno je:

Za koru:
250g mljevene plazme
250g margarina
3 kašike šećera


Za fil:
500g maskarpone sira
500g krem sira
3 vanili šećera
5 kašika šećera u prahu
500g malina
1 kesica želatina

Priprema:
Margarin rastopite pa ga pmješate sa keksom i šećerom i oblikujete tanku koru,zatim je ostavite sat vremena u frižideru da se ohladi.
Pomješate maskarpone i krem sir,pa im dodate vanili šećer i šećer u prahu i sve to dobro sjedinite prelijete preko kore.
Zatim preko kreme poslažete maline i prelijete ih sa rastopljenim želatinom.
Tortu ostavite u frižideru da se ohladi.

četvrtak, 3. veljače 2011.

Zeleni namaz


Potrebno je:
300g svježeg sira
100ml slatke pavlake
100ml kisele pavlake
1 kašika isjeckanih kapara
1 kašika isjeckanog peršuna
1 kašika isjeckanog vlasca
1 svjež krastavca
1 kašika vegete
malo soli
malo bibera

Priprema:
Pjenasto umutite sir,slatku pavlaku i kiselu pavlaku.
Smjesi od sira dodate isjeckani vlasac,peršun,isjeckane kapare pa sve dobro promješajte.
Krastavac ogulite,odstranite mu košpice i isječete ga na kockice,pa ga pažljivo dodate smjesi od sira.
Zatim smjesu posolite i pobiberite po ukusu i izmješate da se svi sastojci sjedine.
Uz ovaj namaz možete koristiti sve vrste crnog i bijelog hljeba,a možete ga poslužiti  u kombinaciji sa kobasicama i kuvanom šunkom.

Tartar biftek


Potrebno je:
 300g konjskog bifteka
1 kašika senfa
1 kašika kečapa
1 žumance
1 kašika soli
1 kašika bibera
1 kašika mljevene paprike
1 kašika konjaka

Priprema:
Konjsko meso sameljete,pa mu dodate senf,kečap,žumanjce,posolite,pobiberite i dodate mljevene paprike,pa sve to dobro rukom izmješate ,da dobijete homogenu smjesu.
Kada ste je dobro izmješali,oblikujte lopticu i setavite je na list od zelene salate.
Tartar biftek ukrasite sa crvenim lukom,paradajzom i rotkvicom.

Teleći šnicle

Potrebno je:
800g telećih šnicli
1 kašika vegete
120g peršuna
8 listova kačkavalja
30g maslaca
200g šampinjona
100ml bijelog vina
1 gotova supa od pečurki
200ml vode
malo bosioka
kisela pavlaka
1 kašika isjeckanog peršuna za posipanje

Priprema:
Čekićom za meso istučete teleće šnicle i pospete ih vegetom sa obadve strane.
Zatim na svaku šniclu stavite po jedan list kačkavalja i peršuna,pa šniclu smotate u rolat i pričvrstite je sa čačkalicom da se ne bi razmotala.
Maslac zagrijete pa na njemu propržite umotane šniclice sa svake strane,da dobiju zlatnu boju.
Šniclice izvadite,pa u maslac dodate isjeckane šampinjone i dinstate ih pet minuta.
Supu od pečurki razmutite u mlakoj vodi,pa je dodate šampinjonima i to zajedno još malo dinstate.
Kada pečurke omekšaju,dodate im bijelo vino i dinstate još deset minuta uz povremeno mješanje.
Na kraju sosu dodate jednu malu kiselu pavlaku,isjeckani bosioka i peršuna i sve to dobro izmješate.
Ovim sosom prelijete  šnicle(koje ste poredali u tepsiju) i pečete ih dvadeset minuta na 180°C.
Gotove šnicle pospete sa isjeckanim peršunom i služite ih sa kroketima od krompira ili sa obarenim krompirom.

utorak, 1. veljače 2011.

Supa od mrkve i krompira


Potrebno je:
2 glavice luka
2 kašike ulja
500g krompira
1kg mrkve
1,5l gotove supe sa povrćem
300g tvrdog sira
so
biber
peršun

Priprema:
Luk,krompir i mrkvu očistite i isjeckate ih.
Zatim luk izdinstajte na ulju,pa mu dodajte krompir i mrkvu i još malo dinstajte.
Prelijte sa gotovom supom i kuvajte 10 min.u poklopljenoj posudi.
Kada je gotovo povrće odvadite tri kutljače,a ostalo propasirajte,pa dodajte sir,posolite i pobiberite po ukusu.
Peršun isjeckajte pa sa povrćem koje ste odvadili dodajte u supu.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP