petak, 28. siječnja 2011.

Pita od oraha

Potrebno je:
Za tijesto:
500g brašna
2,5dcl mlijeka
20g kvasca
malo soli
kora od jednog limuna
1 kašika ruma
50g šećera
3 žumanaca
100 maslaca(ili 10 kašika ulja)

Za nadjev:
400g oraha                                                  kora od jednog limuna
200g šećera                                                 3 kašike ruma
2,5dcl mlijeka                                              50g maslaca(margarina)
1 šolja grožđica                                             3 bjelanaca

Priprema:
Brašno prosijete i ostavite ga na toplo mijesto.
Umutite kvasac sa dvije kašike mlijeka,jednom kašikom šećera i malo brašna,pa ga osatvite na toplom da nadođe.
Žumanca umutite,dodate ih u mlako mlijeko,pa im dodate,so,šećer,koru od limuna,rastopljeni maslac,rum i sve dobro izmješate,dodate smjesu kvascu izmješate,pa je umutite sa brašnom.
Kada se tijesto počne odvajati od zdjele,pokrijete ga čistom krpom i ostavite ga da nadođe.
Kada tijesto dvostruko naraste,stavite ga na pobrašnjen sto,pa ga još malo premjesite,zatim ga podjelite na tri dijela i ostavite ga da se odmori.
Dok se tijesto odmara napravite nadjev tako što će te u vrelo mlijeko dodati samljevene orahe,dodati šećer i koru od limuna.
Sve to dobro izmješate i ostavite da se malo ohladi,pa mu dodate snjeg od bjelanaca i rum,pa sve dobro sjedinite.
Tijesto razvijete,premažete ga sa nadjevom,savijete ga  i stavljate u podmazanu tepsiju.
Ovaj postupak ponovite i sa preostala dva dijela tijesat i ostatkom nadjeva.
Zatim tijesto ostavite još pola sata,premažete ga sa jajetom i stavite ga da se peče na umjerenoj temperaturi sat vremena.
Umjesto oraha možete da stavite mak ili bademe.
NAPOMENA:
Rrnu kod dizanih tijesta otvarate tek posle dvadeset minuta,a ako primjetite da kora brzo rumeni,prekrijete je papirom za pečenje i nastavite peći.

srijeda, 26. siječnja 2011.

Bajadera

Potrebno je:
300g šećera
1 kafena šolja vode
1margarin
250g mljevenog keksa
100g oraha
Preliv:
200g čokolade za kuhanje
5 kašika šećera
5 kašika vode
1/3margarina



Priprema:
Šećer ušpinujete sa vodom,pa mu dodate mljeveni keks,margarin i orahe.
Sve o dobro sjedinite,pa oblikujete smjesu u tepsiji.
Preliv:
Čokoladu i margarin istopitezajedno sa šećerom i vodom.
Zatim ga prelijete preko smjese  i ostavite da se ohladi.
Kada se ihladi isječete ga na štanglice i poslužite.

Pohovane palačinke


Potrebno je:
plačinke
jaja
malo salame
malo sira

Priprema:
Napravite nekoliko običnih palačinki(ovde ima i recept za palačinke).
Sir(edamer,gauda,kačkavalj...) i slamu isječi na tanje šnite.
Zatim na svaki palačinjak stavte po jedan komad sira i salame pa ih smotate.
Kada ste ih smotali uvaljate ih u umućena jaja i ispržite ih na ulju.

Palačinke

Potrebno je:
250g brašna                                                ulje
2 jaja                                                         100g marmalade(pekmeza)
1/2l mlijeka                                                 šećer u prahu
malo soli                                                                                                                                                       


Priprema:
Jaja umutite,dodate im  malo mlijeka,malo brašna i mješate uz dodavanje naizmjenično ostatka mlijeka i brašna.
Smjesu malo posolite i izmješate da se so sjedini sa brašnom.
Morate paziti da u smjesi ne ostane grudvica.
Uzmete tavu,u nju stavite malo ulja i ostavite da se zagrije,pa  u nju sipate sa malom kutljačom smjesu,tako da se tanko razlije po tavi.
Palačinke je potrebno peći na jakoj vatri,prvo sa jedne strane,pa se okrenu i na drugu i još malo se peku.
Kada su sve palačinke ispečene,premažete ih sa pekmezom(marmaladom),savijete ih poslažete na tanjir i pospete i sa šećerom u prahu.

Palačinke možete da nadjenete i nadjevom od sira,možete da ih premažete se eurokremom,ili ih posutti sa šećerom...
Palačinke budu još ukusnije ako u smjesu dodate malo kisele vode ili ako ih pečete na maslacu.
Na ovom blogu možete naći i recep za pohovane palačinke.

Grašak sa piletinom

Potrebno je:
1 konzerva graška
400g piletine(najbolje bijelo meso)
3 manje glavice crvenog luka
3 čena bijelog luka
ulje
voda
vegeta
so 
biber
1 kašika brašna
1 kašika crvene sletke paprike

Priprema:
Crveni luk ogulite,sitno ga isjeckate i malo ga propržite na ulju.
Zatim mu dodate na kockice isjeckanu piletinu,dodate malo vode i ostavite da se dinsta.
Grašak ocjedite,operete ga,pa ga dodate mesu koje se malo prodinstalo.
Po ukusu posolite,pobiberite,dodate vegete,dolijete vode i ostavite da sa kuva.
Pred sami kraj kuvanja grašku dodate malo kečapa(ako nevolite kečap,može i bez).
Napravite zapršku od brašna,crvene paprike i vode ,pa dodate je grašku.
Ostavite da još malo kuva i sklonite ga sa peći.

nedjelja, 23. siječnja 2011.

Kuglof

Potrebno je:
*500 g brašna
*50 g kvasca
*2,5 dcl mlijeka
*2 jaja
*malo soli
*9 kašika šećera
*kora od 1 limuna
*100 g grožđica
*150 g maslaca (margarina)
* 1 vanili šećer

Priprema:
Odvojite bjelance od žumanjaka, zatim zumanjcima dodate maslac i šećer, i sve dobro izmješate.
Kvasac stavite u toplo mlijeko da malo nadođe, pa ga dodate zajedno sa brašnom i malo soli smjesi od žumanjaka.
Zatim dodajte grožđice i koru od limuna, pa tijesto mješajte sve dok se ne počne odvajati od zdjele.
Na kraju tijestu dodate snjeg od dva bjelanceta,i to sve zajedno još malo mješate.
 Tijesto stavite u pobrašnjen i podmazan kalup za kuglofe i ostavite ga da nadođe.
Stavite ga u zagrijanu rernu i pečete ga oko četrdeset pet minuta.
Pečen kuglof izvadite iz kalupa,pa ga pospete sa šećerom u prahu koji ste pomješali sa vanili šećerom i ostavite ga da se ohladi.

subota, 22. siječnja 2011.

Sutlijaš




Potrebno je:
*1l mlijeka
*200g riže
*4 kašike šećera
*malo limunove kore
*malo soli

Priprema:
Rižu očistite i stavite je  u vodu da prokuha.
Ocjedite je,pa je sipate u vrelo zaslađeno  mlijeko u koje ste prije stavili izrendanu koru limuna,malo soli.
Sve to ostavite da se lagano kuha uz stalno miješanje.
Kada riža postane mekana sutlijaš je gotov,promješate ga i sipate ga u zdjele.
Sutlijaš ukarasite sa cimetom,izrendanom čokoladom,izrendanim orasima....

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP