nedjelja, 6. veljače 2011.

Salata od maslačka2


Potrebno je:
150g listova maslačka
100g crvenog luka
100g komorača
150g krastavaca
100g mrkve
50g kukuruznog šećerca
50g izrendanog sira

Za preliv:
50ml maslinovog ulja
2 kašičice sirćeta od jabuke
2 kašike aceta balsamica
3 čena bijelog luka
čili
biber
so

Priprema:
Listove maslačka dobro operite i ocjedite ih.
Luk i krastavce ogulite,mrkvu i komorač očistite,pa luk,krastavce i komorač isječete na tanje kolutove,a mrkvu narendate.
Tako pripremljeno povrće stavite u zdjelu,pa mu dodate kukuruzni šećerac,pospite ga izrendanim sirom i poslužite ga uz preliv za salatu.

Preliv će te napraviti tako što će te maslinovo ulje pomješati sa sirćetom od jabuke i acetom balsamicom i isjeckanim bijelim lukom.
Zatim mu dodate čili u prahu,pobiberite i posolite po ukusu,sve dobro izmješate i ostavite ga pola sata da ostoji.

petak, 4. veljače 2011.

Torta od malina i sira

Potrebno je:

Za koru:
250g mljevene plazme
250g margarina
3 kašike šećera


Za fil:
500g maskarpone sira
500g krem sira
3 vanili šećera
5 kašika šećera u prahu
500g malina
1 kesica želatina

Priprema:
Margarin rastopite pa ga pmješate sa keksom i šećerom i oblikujete tanku koru,zatim je ostavite sat vremena u frižideru da se ohladi.
Pomješate maskarpone i krem sir,pa im dodate vanili šećer i šećer u prahu i sve to dobro sjedinite prelijete preko kore.
Zatim preko kreme poslažete maline i prelijete ih sa rastopljenim želatinom.
Tortu ostavite u frižideru da se ohladi.

četvrtak, 3. veljače 2011.

Zeleni namaz


Potrebno je:
300g svježeg sira
100ml slatke pavlake
100ml kisele pavlake
1 kašika isjeckanih kapara
1 kašika isjeckanog peršuna
1 kašika isjeckanog vlasca
1 svjež krastavca
1 kašika vegete
malo soli
malo bibera

Priprema:
Pjenasto umutite sir,slatku pavlaku i kiselu pavlaku.
Smjesi od sira dodate isjeckani vlasac,peršun,isjeckane kapare pa sve dobro promješajte.
Krastavac ogulite,odstranite mu košpice i isječete ga na kockice,pa ga pažljivo dodate smjesi od sira.
Zatim smjesu posolite i pobiberite po ukusu i izmješate da se svi sastojci sjedine.
Uz ovaj namaz možete koristiti sve vrste crnog i bijelog hljeba,a možete ga poslužiti  u kombinaciji sa kobasicama i kuvanom šunkom.

Tartar biftek


Potrebno je:
 300g konjskog bifteka
1 kašika senfa
1 kašika kečapa
1 žumance
1 kašika soli
1 kašika bibera
1 kašika mljevene paprike
1 kašika konjaka

Priprema:
Konjsko meso sameljete,pa mu dodate senf,kečap,žumanjce,posolite,pobiberite i dodate mljevene paprike,pa sve to dobro rukom izmješate ,da dobijete homogenu smjesu.
Kada ste je dobro izmješali,oblikujte lopticu i setavite je na list od zelene salate.
Tartar biftek ukrasite sa crvenim lukom,paradajzom i rotkvicom.

Teleći šnicle

Potrebno je:
800g telećih šnicli
1 kašika vegete
120g peršuna
8 listova kačkavalja
30g maslaca
200g šampinjona
100ml bijelog vina
1 gotova supa od pečurki
200ml vode
malo bosioka
kisela pavlaka
1 kašika isjeckanog peršuna za posipanje

Priprema:
Čekićom za meso istučete teleće šnicle i pospete ih vegetom sa obadve strane.
Zatim na svaku šniclu stavite po jedan list kačkavalja i peršuna,pa šniclu smotate u rolat i pričvrstite je sa čačkalicom da se ne bi razmotala.
Maslac zagrijete pa na njemu propržite umotane šniclice sa svake strane,da dobiju zlatnu boju.
Šniclice izvadite,pa u maslac dodate isjeckane šampinjone i dinstate ih pet minuta.
Supu od pečurki razmutite u mlakoj vodi,pa je dodate šampinjonima i to zajedno još malo dinstate.
Kada pečurke omekšaju,dodate im bijelo vino i dinstate još deset minuta uz povremeno mješanje.
Na kraju sosu dodate jednu malu kiselu pavlaku,isjeckani bosioka i peršuna i sve to dobro izmješate.
Ovim sosom prelijete  šnicle(koje ste poredali u tepsiju) i pečete ih dvadeset minuta na 180°C.
Gotove šnicle pospete sa isjeckanim peršunom i služite ih sa kroketima od krompira ili sa obarenim krompirom.

utorak, 1. veljače 2011.

Supa od mrkve i krompira


Potrebno je:
2 glavice luka
2 kašike ulja
500g krompira
1kg mrkve
1,5l gotove supe sa povrćem
300g tvrdog sira
so
biber
peršun

Priprema:
Luk,krompir i mrkvu očistite i isjeckate ih.
Zatim luk izdinstajte na ulju,pa mu dodajte krompir i mrkvu i još malo dinstajte.
Prelijte sa gotovom supom i kuvajte 10 min.u poklopljenoj posudi.
Kada je gotovo povrće odvadite tri kutljače,a ostalo propasirajte,pa dodajte sir,posolite i pobiberite po ukusu.
Peršun isjeckajte pa sa povrćem koje ste odvadili dodajte u supu.

ponedjeljak, 31. siječnja 2011.

Torta od jagoda i sira

Potrebno je:

Kora:
125g brašna
2 praška za pecivo
125g šećera
1 vanili šećer
3 jaja
125g maslaca
Fil:
3 listića želatina
600g svježeg sira
sok od 1 limuna
2 kašike šećera
2 vanili šećera
400ml slatke pavlake(tečnog šlaga)
500g jagoda
2 kašike šecera u prahu
2 kašike izrendane bjele čokolade

Priprema:
Brašno pomješajte sa p.z.p.,dodajte jaja,šećer,vanili šecer i istopljeni maslac.Mikserom na najvećoj brzini izmiksajte u glatko tijesto.Tako pripremljeno tijesto stavite u tepsiju,izravnate i pečete ga 20min.Pečenu koru izvadite iz tepsije i ostavite da se ohladi.

Želatin otopiti u dosta hladne vode da omekša.Siru dodate sok od limuna,šećer,vanili šećer i umutite u glatku smjesu.Zatim umutite slatku pavlaku,želatin dobro ocjedite i istopite na laganoj vatri pa ga dodajte smjesi od sira.Slatku pavlaku dodajite smjesi od sira uz dobro mješanje da se sve dobro sjedini.

Na ohlađenu koru poredajte 400g jagoda pa preko njih stavite dio kreme,drugi kreme stavite u špricu pa ga istisnite po prvom djelu.Tortu ostavite 2 sata u firžider da se ohladi.Izmiksajte 100g jagoda sa šecerom u prahu pa ih prelijte preko torte,tortu ukrasite sa izrendanom čokoladom.

Recepti   © 2010. Template Recipes designed by Masterbih Media

TOP